21:38 27 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.51
 • USD17.23
 • RUB0.23
 • RON4.21
 • UAH0.61
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  16120

  Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor spun că pe piața europeană s-au găsit noi tipuri de măști chirurgicale neconforme. Acest fapt a fost semnalat prin sistemul european de alertă RAPEX.

  BUCUREȘTI, 26 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație gravă pe piețele europene, în plină pandemie de coronavirus, din pricina faptului că au fost puse în vânzare o serie de măști chirurgicale neconforme.

  Ele poartă marcajul CE, însă nu sunt certificate ca echipamente de protecţie de către un organism competent. În plus, retenţia de particule/filtrul materialului este insuficientă - valoarea măsurată este ≤ 92,2 %.

  Astfel, prin mască poate trece o cantitate foarte mare, excesivă chiar de particule sau de microorganisme. În acest fel, crește substanțial riscul de infecție, dacă purtatul măștii nu este combinat cu măsuri de protecție suplimentare, avertizează directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, într-o postare de pe pagina sa de Facebook .

  Recent, InfoCons a semnalat existența pe piață a unui număr foarte mare de tipuri de măști de protecție care pot fi periculoase pentru sănătate.

  Printre ultimele astfel de alerte sosite prin RAPEX se află şi unele emise de Germania şi Croaţia, pentru măşti marca LexusLance fabricate în China şi marca Oany, venite tot din China, transmite InfoCons, potrivit adevarul.ro.   

  Sursa citată ne îndeamnă să citim informațiile de pe etichete, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol. Trebuie să fim atenți atât la informațiile de pe etichetă, cât și la termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul.

  În acest sens, este foarte important să păstrați bonul fiscal, pentru a putea depune o reclamație dacă este cazul.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  România primește 100.000 de măști de protecție achizționate din Turcia
  Scandal total! Se cere DEMITEREA lui Tătaru, acuzație bombă: SPECULĂ cu măști fără factură
  Familiile și persoanele defavorizate primesc măști medicinale
  Cu o săptămână înainte de începerea școlii, MEC anulează achiziția de măști
  În Rusia se produc 8 milioane de măști pe zi
  Tagurile:
  măști medicinale

  Știrile Zilei