12:33 26 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  20919

  Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut astăzi la Parlament o declarație care arată clar că Guvernul va prelungi starea de alertă .

  BUCUREȘTI, 14 iul - Sputnik, Marius Holdean. Potrivit declarațiilor făcute astăzi la Parlament de Nelu Tătaru, se impune prelungirea stării de alertă, ministrul anunțând că a pregătit o evaluare şi o propunere în acest sens pentru premier şi preşedinte.

  "Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte", a afirmat Tătaru, indicând deja ce decizie va fi luată la nivelul autorităților.

  Întrebat dacă de la 15 iulie vor fi impuse noi restricţii, Tătaru a spus: "Să nu vorbim de restricţii, dar să nu se gândim nici la relaxări".

  Ministrul Sănătăţii a fost prezent astăzi în Parlament pentru a participa la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului pe proiectul privind carantina şi izolarea.

  "Este prima oară când sunt invitat, vin de câte ori este nevoie, am răspuns prompt. Sănătatea publică e mai importantă dincolo de orgolii politice. Vin să lămurim nişte aspecte şi eu sper ca la sfârşitul acestor discuţii să avem o lege", a afirmat Tătaru.

  Potrivit ministrului, în acest moment, "sunt nişte pârghii care lipsesc" în lupta cu noul coronavirus, printre care a numit internarea, izolarea şi detaşarea personalului medical.

  "Nu este un moment politic, este un moment medical. Este un moment în care trebuie să gestionăm viaţa românilor, sănătatea românilor, viaţa pacienţilor şi a personalului medical. În ultima perioadă sunt focare multiple în spitale tocmai pe o relaxare în tot ceea ce înseamnă populaţie, prezenţa unor pacienţi care nu au fost evaluaţi anterior", a afirmat Tătaru.

  Cu privire la internarea acasă a persoanelor asimptomatice infectate cu COVID-19, Tătaru a explicat că el vede o externare a unui pacient asimptomatic după o evaluare de 3 zile în care să existe şi investigaţii suplimentare radiologice, biologice, precum şi un examen care să arate că simptomatologia nu a apărut în aceste interval sau simptomatologia care era uşoară a dispărut.

  „Trei zile de asimptomatic este o recomandare ca să poată să fie externat, cu asumarea pacientului că respectă acea izolare la domiciliu, precum şi supravegherea prin DSP şi medicul de familie", a fost propunerea ministrului Sănătății.

  Comisia juridică a Senatului a reluat astăzi dezbaterile asupra proiectului privind carantina şi izolarea, însă, după aproximativ o oră, senatorii jurişti au întrerupt şedinţa pentru a putea lua la cunoştinţă noile amendamente propuse la proiectul de lege.

  Actuala etapă a stării de alertă se încheie în data de 16 iulie, iar pentru perioada următoare Guvernul ar urma să se reunească mâine în şedinţă de urgenţă pentru a prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, au scris astăzi mai multe publicații din România.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Revoltată, Gabi Firea îl distruge pe Nelu Tătaru: ”Ticăloșie! Diletantism! Rea-credință!”
  Bomba zilei: Orban și Tătaru, în fața procurorilor DNA! Un deputat a denunțat TOTUL!
  Litoral 2020: Tătaru, anunțul momentului despre noi focare de coronavirus
  Tagurile:
  stare de alertă, Nelu Tătaru

  Știrile Zilei