19:38 07 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  18110

  România stă cel mai rău la capitolul veniturilor la nivel european, arată statistica Eurostat care indică faptul că mai mult de jumătate din români nu își permit o săptămână de vacanță departe de casă

  BRUXELLES, 20 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Nivelul locuitorilor din UE care nu-şi puteau permite anul trecut să îşi cumpere măcar o săptămână de vacanţă o dată pe an departe de casă se ridica la aproape o treime din populația europeană, dar România este din nou pe primul loc negativ.

  Vacanță, litoral, insulă, plajă
  © Sputnik / Наталья Селиверстова

  Dacă 29 la sută dintre rezidenţii din UE nu-și permiteau o vacanță de o săptămână în 2019, cel mai ridicat procentaj de persoane în această situaţie este înregistrat în România, cu 54%, arată datele publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat)

  Procentajul a scăzut gradual din 2010, când 39% dintre europeni nu-şi permiteau să plătească pentru o săptămână de vacanţă anuală departe de casă.

  Rămâne însă un fapt că, din rândul statelor membre UE, mai mult de jumătate din români (54%) nu îşi permit să îşi cumpere o săptămână de vacanţă pe an departe de casă, ei fiind urmaţi de greci (49%), croaţi (48%), ciprioţi (45%) şi italieni (44%).

  La polul opus se situează suedezii, numai 10% dintre nu îşi puteau o vacanță anul trecut, apoi danezii şi luxemburghezii (ambii cu 11%), finlandezii (12%), nemţi şi austrieci (ambii cu 13%).

  Comparativ cu 2010, procentajul persoanelor care nu îşi permiteau anul trecut să plece o săptămână/an în vacanţă departe de casă a scăzut în toate statele membre UE, cu excepţia Italiei şi Greciei, unde a crescut cu patru puncte procentuale, şi, respectiv, cu trei puncte procentuale.

  Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (minus 35 puncte procentuale), Malta (minus 30 puncte procentuale), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 27 puncte procentuale) şi Estonia (minus 26 puncte procentuale).

  Tematic

  Paradox: litoralul românesc, mai scump decât cel din Tenerife
  Ministrul de Interne, nemulțumit de implementarea regulilor pe litoral
  Litoral 2020: Tătaru, anunțul momentului despre noi focare de coronavirus
  Cazare litoral 2020: cât costă un apartament la malul mării
  Tagurile:
  Români

  Știrile Zilei