08:03 01 Octombrie 2020
În direct
 • EUR19.88
 • USD16.98
 • RUB0.22
 • RON4.08
 • UAH0.60
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  75 0 0

  Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu se află depozitate în Portul Constanţa, aceasta fiind substanța care a provocat deflagrația sângeroasă din Beirut

  BUCUREȘTI, 13 aug - Sputnik. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC)anunță că în Portul Constanța se găsesc aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu, dar precizează că substanța este depozitată în magazii certificate în acest sens. De asemenea, anunță aceeași sursă, de la începutul anului şi până în prezent aproximativ 90.000 de tone de azotat de amoniu au fost operate de navele maritime şi fluviale în Portul Constanţa.

  Precizările CN APMC vin în contextul în care explozia devastatoare de la Beirut a fost provocată de depozitarea incorectă a 2750 de tone de azotat de amoniu. În acest moment, în Portul Constanța, se află o cantitate de aproape zece ori mai mare decât cea care a explodat în Beirut pe 5 august.

  CN APMC a dat însă asigurări astăzi că operatorii care manipulează mărfuri periculoase în portul Constanţa, categorie în care se încadrează şi azotatul de amoniu, au obligaţia întocmirii unui plan de măsuri de securitate aprobat de ISU privind manipularea, depozitarea şi transportul acestor tipuri de mărfuri.

  “În prezent, avem în evidenţele CN Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa cinci operatori care efectuează operaţiuni de încărcare/descărcare şi depozitare temporară a acestui tip de marfă. Acest tip de marfă este stocat în magazii specializate certificate în acest sens de ISU. Astăzi, 13 august 2020, sunt stocate 25.952 tone azotat de amoniu în portul Constanţa, astfel: 4.908 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate la Schenker (Constanţa Sud), urmând sa plece în următoarele 2 săptămâni în tranzit în Ungaria; 17.521 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate la Chimpex (în zona de nord a Portului Constanţa); 3.523 tone de azotat de amoniu sunt depozitate la Midia Internaţional (în zona Midia Portului Constanţa)”, se arată în comunicatul Administrației Portuare.

  Potrivit aceleiași surse, de la începutul anului până în prezent, s-au operat în portul Constanţa 87.292 tone azotat de amoniu la navele maritime şi fluviale, o cantitate normală şi medie în raport cu cantităţile operate în ultimii 5 ani. Dar CN AMPC spune că toţi operatorii îndeplinesc condiţiile de siguranţă impuse, conform ISU.

  “CN APM are proceduri de monitorizare şi control a operațiunilor cu mărfuri periculoase, precum şi personal instruit care efectuează inspecții în terminale, asigurându-se astfel de respectarea tuturor normelor în vigoare”, se mai spune în comunicat.

  Pericolul azotatului de amoniu

  Îngrijorarea opiniei publice nu este fără motive. Acum trei zile, polițiștii au găsit 35 de tone de azotat de amoniu, aceeași substanță periculoasă, depozitat în condiții improprii, la sediul unei firme din județul Galați, iar ca urmare a cercetărilor, administratorul societății este cercetat pentru trafic de produse și substanțe toxice.

  Potrivit Economica.net, azotatul de amoniu instabil care a explodat în Beirut provine din Georgia, iar România importă masiv exact de la aceeași fabrică. Inginerii români au luat o mostră din el găsită la o fermă din Oltenița și au descoperit că are o concentrație de azot care depășește normele europene și care îl face, în fapt, explozibil, mai arată publicația citată care dezvăluie că această substanță este depozitată nu doar în portul Constanța, ci și în porturile de pe Dunăre și în fermele din toată țara. 

  Ca dovadă, Bihon.ro arată că în localitatea Roşiori din județul Bihor comisarii de mediu au descoperit 10.800 kilograme de azotat de amoniu depozitate necorespunzător, în soare, direct pe sol și în câmp deschis. Azotatul de amoniu aparţinea unei persoane fizice care nu deţine autorizaţie de mediu pentru depozitarea de produse chimice.

  Asemenea cazuri probabil sunt numeroase, ele fiind descoperite doar acum în contextul tragediei petrecute în Beirut.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tematic

  Explozia din Beirut, posibile cauze: interferență externă prin rachetă sau bombă
  Cel de-al patrulea avion cu salvatori ruși a plecat spre Beirut
  Beirut văzut din satelit: până și după explozie - Foto
  Crește numărul deceselor provocate de explozia din Beirut
  Activitatea medicilor și salvatorilor ruși în Beirut - Foto
  Tagurile:
  Portul Constanța, explozie, Beirut

  Știrile Zilei