13:10 21 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.69
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.05
 • UAH0.59
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  6401

  Vești bune pentru români, anunțate de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela: de acum, certificatele de stare civilă se pot obține online, astfel că timpul petrecut la ghișee iese din calcul.

  BUCUREȘTI, 16 sept – Sputnik. Românii pot obține certificatul de stare civilă indiferent de locul în care se află. Aceasta este informația momentului făcută publică de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

  Demnitarul a precizat că, pentru asta, vor fi digitalizate peste 82.000 de acte de stare civilă, reprezentând arhivarea pe ultimii 100 de ani, ceea ce este o activitate unică.

  În prezent, certificatele de stare civilă se eliberează, la cerere, persoanei îndreptățite, personal sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată conform prevederilor ere, persoanei îndreptățite, personal sau prin împuternicit cu procură specială, autentificată conform prevederilor art. 10 alin. (1) din Legea 119/1996 republicată, cu modificările ulterioare, pe baza înregistrărilor și a mențiunilor înscrise în registrele de stare civilă.

  Cererea se depune la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, la primăria unității administrativ-teritoriale care are în păstrare registrul de stare civilă sau de la domiciliul ori reședința solicitantului.

  Eliberarea certificatelor de stare civilă(duplicatelor) se face in termen de 48 h de la data înregistrării cererii.

  Eliberarea certificatelor de stare civilă(duplicatelor) este  posibilă in termen de 24 h cu condiția achitării unei taxe de urgență în cuantum de 100 lei.

  Eliberarea duplicatelor certificatelor de stare civilă este supusă plății unei taxe de arhivă de 10 lei.

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Tagurile:
  Acte, Stare civilă

  Știrile Zilei