10:48 27 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  19430

  Ne-a părăsit una dintre cele mai importante figuri din istoria fotbalului românesc – și a celebrului club Rapid București – iată-l portretizat de o altă figură de marcă, Dumitru Dragomir

  BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik. Doliu pentru lumea fotbalului – a murit Mircea Pascu, unul dintre cei mai importanți oameni din fotbal. Pascu a avut un rol esențial în privința transformării structurilor organizatorice după 1990, dar numele său e legat și de Rapid. Mircea Pascu ar fi împlinit pe 6 noiembrie 86 de ani.

  Originar din Petroşani,  a condus cluburile de fotbal Jiul Petroşani și Corvinul Hunedoara, apoi Rapid Bucureşti şi Politehnica Timişoara.

  Imediat după Revoluție a fost preşedintelele Federaţiei Române de Fotbal (februarie - august 1990), ulterior pierzând alegerile în faţa lui Mircea Sandu.

  După retragerea lui Mircea Angelescu, în 1996, a candidat și la președinția LPF, pierzând alegerile în fața altui greu al fotbalului, Dumitru Dragomir.

  ”Mircea Angelescu și Mircea Pascu, președinții FRF, doi dintre marii oameni de fotbal cu care am colaborat excelent și în anii '80, de dar și după '90”, scrie Dumitru Dragomir în cartea sa biografică ”Meciurile vieții mele”.

  Numele lui Mircea Pascu este legat de Rapid, el fiind cel care l-a adus la club pe cel mai important om de afaceri din istoria giuleștenilor, George Copos. Pentru Pascu însă, nu a fost o decizie inspirată, povestește Mitică Dragomir.

  Iată un fragment edificator din cartea lui Dumitru Dragomir.

  ”Copos era un ”vrăjitor”, ca să nu spun un escroc, care juca la alt nivel. El s-a învârtit și pe timpul comunismului și pe timpul capitaliștilor printre politicieni și oameni cu influență și mai ales cu mulți bani. (…) Avea o lipsă de caracter cum am văzut-o numai la Mititelu și Nicolae de la Brașov. (…) Credea că poate păcăli pe oricine! Rapid București, un club cu rezonanță internațională, avea ca președinte pe Mircea Pascu, un profesionist desăvârșit. L-a ademenit cu promisiuni și ceva dulciuri și a preluat clubul fără să facă vreo cheltuială. Pascu a crezut că a dat lovitura aducându-l la club pe Copos dar acesta, când a găsit momentul, l-a zburat din funcție!”

  Și tot Dumitru Dragomir îi face cel mai corect portret regretatului Mircea Pascu:

  ”Despre Mircea Pascu, numai cuvinte de laudă, a fost unul dintre cei mai buni președinți din istoria fotbalului românesc. Era pe cât de cinstit și corect, pe atât un meseriaș de prima mână. Prin comportamentul și relațiile lui personale ni s-au deschis ulterior multe uși la UEFA”.

  Fragment din cartea lui Dumitru Dragomir, ”Meciurile vieții mele”
  © Photo :
  Fragment din cartea lui Dumitru Dragomir, ”Meciurile vieții mele”

  Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
  Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

  Știrile Zilei