21:58 04 Decembrie 2020
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.28
 • RUB0.23
 • RON4.30
 • UAH0.61
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  58 0 0

  Pe fondul crizei intervenite ca urmare a pandemiei de coronavirus, românii cu datorii la stat beneficiază de derogări speciale de la plată. Care este maximul eșalonărilor la plată.

  BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Vești bune pentru românii cu datorii la stat, care se află acum într-un impas și nu mai pot plăti ca înainte: Ordonanța de Urgență privind eșalonarea la plată a datoriilor către stat acumulate după declanșarea stării de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial.

  Românii – persoane fizice sau persoane juridice - care doresc să beneficieze de acordarea eșalonării de plată trebuie să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020.

  Facem precizarea că eșalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice și 5000 de lei în cazul persoanelor juridice.

  Pentru obligațiile bugetare ce fac obiectul eșalonării la plată se suspendă executarea silită, informează stirilekanald.ro.

  Mai exact, Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern prevede o procedură alternativă simplificată de acordare a eșalonării la plată pentru o perioadă de maximum un an pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

  Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie 2020 a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență.

  În noul act normativ se arată că pe perioada pentru care au fost acordate eșalonări la plată, începând cu data de 26 decembrie 2020, pentru obligațiile fiscale eșalonate la plată, cu excepția celor prevăzute la art. 173 alin. 2 din Codul de procedură fiscală se datorează și se calculează dobânzi. Nivelul dobânzii este de 0.01% pentru fiecare zi de întârziere.

  De asemenea, la cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare. De asemenea, trebuie să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență și neachitate ulterior, să nu se afle în procedura insolvenței, să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare, să aibă depuse toate declarațiile fiscale, să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

  Tematic

  Fostul șef al ANAF prevestește creșterea șomajului și reduceri de salarii
  Surprize de la ANAF! Bonus pentru cei care își plătesc taxele la timp
  Veste bună: ANAF vă şterge din datorii – în ce condiţii
  Acum: ANAF – anunț important pentru sute de mii de români
  ANAF o execută silit pe Simona Halep! S-a ajuns în instanță!
  Tagurile:
  Români, Datorii

  Știrile Zilei