13:56 27 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.51
 • USD17.23
 • RUB0.23
 • RON4.21
 • UAH0.61
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  7321

  Un sondaj făcut la comanda Parlamentului European arată că românii sunt optimiști în perioada de pandemie, dar consideră că aceasta i-a afectat financiar.

  BRUXELLES, 22 nov - Sputnik. În mod surprinzător, românii se arată optimiști, potrivit unui sondaj făcut de Kantar pentru Parlamentul European

  Violeta Alexandru
  © Photo : RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

   Acesta este cel de-al treilea eurobarometru făcut în 2021, de când a izbucnit pandemia, și arată starea de spirit pe perioada pandemiei.

  Întrebați care este sentimentul care îi descrie cel mai mult în această perioadă, românii au răspuns în proporție de 56% că speranța, ceea ce indică un grad ridicat de optimism, față de  francezi care și-au definit starea ca fiind una de „frică”. Un alt popor lovit greu de pandemie, spaniolii, au indicat că resimt un sentiment de neajutorare, iar peste 70% dintre ciprioți au arătat că resimt nesiguranță. În schimb, grecii și-au definit starea undeva între frustrare și furie. Cei care resimt încredere sunt olandezii și finlandezii.

  Europenii au fost întrebați și cât de afectați au fost economic în această perioadă. Majoritatea ciprioților spun că au simțit criza epidemiologică și în buzunare. Pe locul doi în acest top se află grecii, spaniolii și românii, în privința nivelului la care au fost afectați economic, nu mai puțin de 55% dintre ei considerând că veniturile personale au fost deja afectate. La polul opus sunt danezii și luxemburghezii, care nu se simt afectați economic de pandemie.

  Cât despre deciziile luate de Uniunea Europeană împotriva Covid-19, cei mai mulțumiți sunt cetățenii din Irlanda, urmați de cei din Malta, dar numai jumătate dintre români sunt de acord cu reacția UE.

  Europenii au fost întrebați și dacă ar vrea puteri mai sporite pentru Uniunea Europeană. Cei din Malta și din Portugalia cred în proporție de peste 80% că ar fi un lucru necesar, în contextul pandemiei. La polul opus sunt cehii și suedezii, care nu cred că UE ar trebui să aibă puteri sporite.

  Sondajul a fost efectuat online și prin telefon de Kantar pentru Parlamentul European în perioada 25 septembrie - 7 octombrie 2020. Au participat 24.812 cetățeni din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

  Tematic

  România: Drama romilor din Șuțești, „ținuți în sărăcie”
  Guvernul pierde sprijinul sindicatelor: ”gest cinic și sinucigaș, condamnă la sărăcie”
  Banca Mondială: Pandemia poate arunca 60 de milioane de oameni în sărăcie extremă
  ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
  FMI știe cum va salva lumea: riscăm o sărăcie mai mare
  Tagurile:
  Sărăcie, Români

  Știrile Zilei