05:42 08 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  8401

  Consumul excesiv de alcool slăbește sistemul imunitar și duce la un comportament iresponsabil, ceea ce facilitează transmiterea noului virus. Totodată, alcoolul nu este medicament și nu tratează sau previne infectarea cu noul coronavirus. 

  CHIȘINĂU 2 ian - Sputnik. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) îndeamnă oamenii să evite consumul excesiv de alcool, deoarece acesta poate facilita riscul de îmbolnăvire cu COVID-19. Potrivit specialiștilor, alcoolul slăbește imunitatea și duce la un comportament necontrolat, ceea ce îl face pe om să fie mai vulnerabil în fața noului coronavirus. 

  Totodată, ANSP atenționează că alcoolul nu este o metodă de prevenire sau tratare a COVID-19. Băuturile spirtoase pot duce la depresie, anxietate, frică și pot apărea gânduri suicidale.

  Specialiștii menționează că cei care consumă alcool în cantități mari se pot alege și cu intoxicații. Potrivit unui comunicat de presă a ANSP, în perioada sărbătorilor de iarnă crește consumul de alcool, iar unele persoane sunt mai predispuse decât în ​​alte perioade ale anului să consume excesiv alcool.

  „Un studiu realizat în Spania a raportat o creștere a consumului de alcool la petreceri, în comparație cu alte perioade ale anului. Un alt studiu realizat în Finlanda a raportat creșterea vânzărilor de alcool și o incidență crescută a intoxicațiilor fatale cu alcool la sfârșit de săptămână și în timpul sărbătorilor”, se arată în comunicat.

  Conform datelor statistice, în 2020, ANSP a înregistrat 319 cazuri de intoxicație cu alcool, dintre care 51 în rândul minorilor. Totodată, cinci persoane au decedat din cauza intoxicației. Datele mai arată că pe parcursul anilor 2016-2019, intoxicațiile cu alcool au predominat în perioada sărbătorilor de iarnă (25 decembrie – 25 ianuarie), fiind înregistrate, în medie, 230 persoane afectate.

  Tematic

  Ce tip de alcool are efecte mai puțin dăunătoare asupra sănătății
  O lună fără alcool: oamenii de știință spun la ce urmări vă puteți aștepta
  Cei mai mari consumatori de alcool din Europa: Ce loc ocupă Moldova
  Tagurile:
  Alcool, COVID-19

  Știrile Zilei