13:36 18 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.29
 • RUB0.24
 • RON4.30
 • UAH0.62
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  18202

  Creșterea salariului minim pe economie pentru anul 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial, dar formularea textului duce la interpretări care nu sunt în avantajul angajaților.

  BUCUREȘTI, 14 ian - Sputnik. Potrivit Monitorului Oficial, salariul minim pe 2021 în România este de 2300 lei brut pentru persoanele cu studii medii și de 2350 lei brut pentru cei cu studii superioare, indiferent de activitatea pe care o întreprind. Aceste valori au fost publicate în Monitorul Oficial, dar nu intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

  Formularea pentru care s-a optat în Monitorul Oficial este ”de la data intrării în vigoare a actului normativ”. Data cu pricina este însă 13 ianuarie 2021, nu începutul anului, așa cum ar fi fost normal. Cu alte cuvinte, pe luna ianuarie, cei care beneficiază de salariul minim, conform legii, vor primi salariul mărit pe zilele din ianuarie din 13 până în 31. Desigur că angajatorii pot mări salariul de la 1 ianuarie 2021, dar nu sunt obligați s-o facă din punct de vedere legal.

  Culmea este că, după ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu a declarat că mărirea salarială se va aplica de la 1 ianuarie 2021.

  ”Știu că au fost discuții în spațiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie pentru că în februarie să plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci există destul timp și astfel salariul minim va crește cu 3% în 2021 așa cum v-am anunțat. Peste rata inflației în 2020. Deci și peste estimarea de rată a inflației în 2021”, s-a lăudat șeful Guvernului. Dar textul publicat în Monitorul Oficial îl contrazice, iar salariul minim se acordă conform unor prevederi legale, nu după declarațiile premierului.

  Pentru a arăta dimensiunile reale ale veniturilor românilor, trebuie precizat că noul salariu minim net în România este de 1386 lei, aceștia fiind banii pe care îi încasează efectiv în mână angajații cu salariu minim pe economie. Pe cifre, acest lucru înseamnă cu 40 lei mai mult decât în urmă cu un an.

  Având în vedere că în România există 1,4 milioane de angajați care primesc salariul minim pe economie, tabloul veniturilor românilor arată dramatic.

  Tematic

  Salariul minim: Violeta Alexandru, anunț pentru români
  Salariul minim crește. Ce a decis Curtea Constituțională a României
  Italia, plan de relansare: salariul minim, impozite mai mici
  Românii din Germania, veste bună: creşte salariul minim pe economie
  Salariul minim 2021: formulă nouă de calcul
  Tagurile:
  Salariu minim

  Știrile Zilei