12:25 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  169210

  Potrivit legislației actuale, pensiile pentru limita de vârstă pot fi cumulate cu alte venituri fără a impune o limită de valoare, însă este o regulă care se va schimba în 2021, o dată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor.

  BUCUREȘTI, 19 ian – Sputnik. Pensionarii care vor să cumuleze pensia cu alte venituri trebuie să știe că în 2021 vor apărea schimbări în această privință.

  Începând cu 1 septembrie 2021, când intră în vigoare noua Lege a pensiilor, nu se interzice cumularea pensiilor pentru limită de vârstă cu alte venituri, ci se va raporta diferit la banii care vor fi obținuți pe lângă pensie.

  Noua lege stabilește două excepții pentru cumularea pensiilor în sistemul public cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie.

  În primul rând, soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut.

  În al doilea rând, persoana care s-a pensionat anticipat - pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă - nu va putea cumula pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

  Facem precizarea că, spre deosebire de legislația aflată în vigoare până la data de 1 septembrie 2021, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale (CAS), nu cu venituri dependente – salariale - sau independente - PFA-uri, chirii, dividende etc, scrie dcbusiness.ro.

  Mai exact, se vor putea cumula cu pensia veniturile salariale și cele independente - spre exemplu, pe Persoană Fizică Autorizată, pentru care se datorează aproape întotdeauna Contribuția Asigurărilor Sociale.

  Este vorba despre: venituri din salarii sau asimilate salariilor; - venituri din activități independente; venituri din drepturi de proprietate intelectuală; indemnizații de șomaj; indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

  Tagurile:
  Salariu

  Știrile Zilei