03:26 19 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.46
 • USD17.90
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  22405

  În urma atacului PNL, a fost declarat neconstituțională una dintre cele mai importante legi în apărarea românilor îndatorați la bănci.

  BUCUREȘTI, 28 ian – Sputnik. Acum puțin timp a venit o veste proastă pentru români – după 6 amânări, CCR a decis că legea ”dobânzilor excesive” este neconstituțională.

  Curtea Constituțională a României a decis că legea este neconstituțională în ansamblul său.

  În legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne se prevedeau următoarele:

  - „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”;

  -Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşit cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”;

  -de asemenea, în cazul creditelor imobiliare, se prevedea ca suma rambursată să nu depășească dublul valorii împrumutului.

  Lega a fost votată în pe 6 mai 2020, de Camera Deputaţilor, decizională, datorită majorității PSD din acel moment.

  Legea a fost atacată imediat la CCR de parlamentarii PNL, cunoscuți ca adversari ai proiectelor inițiate de senatorul Daniel Zamfir pentru protecția românilor împotriva abuzurilor băncilor. În același timp, PNL s-a manifestat în repetate rânduri ca o susținătoare a intereselor bancare și ale IFN, uneori chiar în divergență cu cele ale românilor cu împrumuturi. 

  Precizăm că încă nu a fost publicată motivarea Curții Constituționale a României.

  Tagurile:
  PNL, Români

  Știrile Zilei