03:09 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  37337

  Germania, Polonia și Italia sunt statele membre ale UE ce livrează României cantități însemnate de carne de porc, produse de brutărie, produse de patiserie, dar și brânzeturi. În 2020, valoarea mărfii livrate României s-a ridicat la aproape jumătate de miliard de euro.

  BUCUREȘTI, 15 feb – Sputnik. Hrana pe care o cumpărăm din marile lanțuri de magazine asigură profit bun statelor producătoare. Și aceasta pentru că trei state UE – Germania, Polonia și Italia – livrează României mâncare de bază în valoare de 488,5 milioane de euro – valoarea din 2020.

  În anul 2020, trei categorii importante, consumate de români au generat cele mai mari importuri, din punct de vedere valoric. Este vorba despre importul de carne de porc, de produse de patiserie, de brânză și de caș.

  În primele 8  luni ale lui 2020, potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, carnea de porc a generat importuri de 481 de milioane de euro.

  Produsele de patiserie și brutărie generează și ele venituri considerabile. Este vorba despre 307 milioane de euro. Tot într-un top fruntaș se situează preparatele pentru hrana animalelor - 264,3 milioane de euro și brânza și cașul în valoare de 258,4 milioane de lei. Exceptând alimentele din categoria hrană pentru animale pe care nu am luat-o în calcul, datele statistice indică faptul că România este dependentă alimentar de Germania, Polonia și Italia, țări din care au plecat cele mai importante cantități de carne de porc, produse de patiserie, brutărie și brânzeturi, scrie economica.net.

  În magazinele din România, carnea de porc de pe rafturi – în stare crudă sau procesat – provine, în special, din Spania, Germania și Ungaria.

  Nu este o noutate, aceeași situație a fost și în 2019.

  Referitor la produsele de patiserie, de brutărie etc acestea au venit din Polonia, Germania și Italia.

  Cele mai mari cantități de brânză și caș sunt importate din Germania, Polonia și Italia.

  De ce importăm mâncare?

  Potrivit economica.net, importurile masive de carne de porc se explică printr-un deficit de producție de peste 50% din necesarul de consum.

  În topul țărilor europene producătoare de carne de porc, pe primul loc este Germania, urmată de Spania. Mai mult, în 2020, la poarta fermei, în Spania, carnea de porc a fost mai ieftină decât în România.

  Referitor la brânzeturi, aici explicația ar ține mai degrabă de politica marilor retaileri. De asemenea, în marile lanțuri de magazine se găsesc specialități de brânză care nu se produc la nivel local.

  Specialiștii au precizat, referitor la produsele de patiserie și de brutărie importate de România, că nu este vorba de pâine, ci de alte produse care intră în această categorie.

  Tematic

  Ambasadorul rus Kuzmin: ”Din păcate, în relația cu România nu există o dinamică pozitivă”
  Vaccinul AstraZeneca, utilizat și în România, are eficacitate doar de 10 la sută
  Ultima oră: Cîțu pleacă din România! Posibile urmări grave
  Tagurile:
  România

  Știrile Zilei