20:59 19 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  4610

  De ce adolescenții devin agresivi și violenți cu semenii lor? Unde greșesc părinții în aceste cazuri?  Răspuns la aceste întrebări am aflat în cadrul emisiunii  "ATITUDINI ", de la psihologul Rodica Rudei.

  Psiholog, către părinți: Nu lăsați totul pe umerii profesorilor

  Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, psihologul Rodica Rudei a menționat că, de cele mai multe ori, în cazul unor situații în care sunt implicați adolescenții ce manifestă un comportament agresiv față de colegii lor, vina cade în mare măsură și pe umerii profesorilor.

  De fapt, situația trebuie privită în ansamblu, iar faptul că adolescentul manifestă un comportament agresiv este cauzat și de lipsa afecțiunii și implicării părinților încă din copilărie.

  "Totul începe de la grădiniță, atunci când copilul începe să socializeze și să-și facă prieteni. De multe ori, în familie copilului i se permite să facă orice, iar când acesta ajunge să se încadreze în societate, întâmpină emoția de frică și furie în cazul în care o dorință de-a lui a fost neglijată. Este normal ca fiecare copil să simtă aceste stări, însă ele trebuie gestionate, iar în acest sens rolul le revine părinților", a declarat Rodica Rudei.

  Lipsa de comunicare, afecțiune și atenție duce la faptul că, atunci când ajunge la vârsta adolescenței tânărul vrea să se manifeste printre semenii săi, acesta caută diverse metode pentru a se evidenția, iar de cele mai multe ori nu știe să facă alegerea corectă.

  "În perioada de gimnaziu, când începe criza de vârstă, tânărul cumva alege ce este bine și ce este rău. Prevenția unor comportamente agresive începe când părinții se implică și nu lasă totul pe umerii profesorilor ", a subliniat psihologul.

  Cu toate acestea, pornind de la realitățile Republicii Moldova, când mulți părinți sunt plecați peste hotare, desigur că nu poate fi neglijat rolul profesorului sau psihologului școlar - "dacă aceștia observă că adolescentul nu are prieteni, este neglijat, are nereușite școlare, atunci trebuie să intervină prompt, cu toate mecanismele, inclusiv să înștiințeze tutorele copilului ", a punctat Rodica Rudei.

  Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

  Tematic

  An școlar 2021-2022: Cîmpeanu anunță dificultăți pentru profesori
  FSLI își bate joc de profesori sau e în afara realității?
  Salarizare 2021 profesori: Liviu Pop - explicații
  Tagurile:
  Profesori, Copii

  Știrile Zilei