08:11 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  10740

  Peste 60 de mineri de la Lupeni au rămas blocaţi în subteran în mod voluntar, pentru a cincea zi consecutiv, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salarizare

  BUCUREȘTI, 20 feb – Sputnik. ​În timp ce peste 60 de mineri sunt încă blocaţi în subteran la Mina Lupeni, în semn de protest, colegii lor de la suprafață s-au adunat în semn de solidaritate cu aceştia.

  Preşedintele executiv al sindicatului Muntele, Alin Sin, a anunțat astăzi, de altfel, că la Lupeni continuă protestul minerilor, pentru a cincea zi consecutiv, aceştia fiind blocaţi în subteran.

  „Dimineaţă, undeva la 60-65 de colegi erau cantonaţi în subteran. Restul, au mai ieşit pentru că unii au avut ceva probleme de sănătate, o parte au ieşit pentru a face aprovizionarea cu alimente şi medicamente pentru cei care se află în subteran”, a declarat Alin Sin.

  În acelaşi timp colegi ai celor aflaţi în mină s-au adunat în faţa sediului Exploatării Miniere Lupeni în semn de solidaritate cu protestatarii.

  Dinspre Guvern, primul ministru Florin Cîţu a anunțat de ieri că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care să se poată face plata salariilor minerilor din Valea Jiului pe o perioadă de trei luni. Dar anunțurile de la Guvern nu țin loc de soluții, de vreme ce, între timp, Termocentrala de la Mintia a fost oprită din lipsă de cărbune, iar școlile din Deva au trecut pe online pentru că sălile de clasă nu mai pot fi încălzite.

  ”În şedinţa de Guvern de ieri a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă care, prin fondul de garantare a creanţelor salariale, ca să se clarifice, şi asta înseamnă plata salariilor pe următoarele trei luni de zile. Astăzi cred că este deja publicată această ordonanţă. Ministerul Muncii ne-a spus că va avea Hotărârea de Guvern, pentru aplicarea ordonanţei imediat, deci asta însemna că în momentul în care este publicată hotărârea de guvern o să vină în şedinţa de guvern. Dacă  este gata luni dimineaţa, luni vom avea o şedinţă online tocmai pentru a aproba această hotărâre de guvern”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern de vineri.

  Dar minerii nu par să mai creadă în declarații și așteaptă dovada rezolvării situației, așteptate pentru ziua de luni, potrivit premierului.

  Tematic

  Bucurie pentru profesori, tristețe pentru mineri
  Criză în energie – un grup al Termocentralei Rovinari, închis, minerii, în grevă
  Decizie istorică: Dosarul Mineriadei se întoarce la Parchet
  Minerii, în stradă - „Da, o să mergem și la București!”
  Tagurile:
  protest

  Știrile Zilei