21:05 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  303151

  Minerii nu suportă bătaia de joc – au declanșat un protest extrem sunt posibile urmări grave, guvernul nu le-a răspuns încă.

  BUCUREȘTI, 18 mart – Sputnik. O informație de ultimă oră arată că 160 de mineri de exploatările de uraniu din județul Suceava s-au blocat în subteran, transmite Antena 3.

  Este o formă de protest extremă, ca urmare a nepăsării guvernului față de cererile minerilor de a li se respecta drepturile.

  Mai precis, 300 de mineri de la Compania Națională a Uraniului nu și-au primit salariile din luna ianuarie, iar suplimentul de hrană nu le-a fost achitat de mai mult de un an.

  Este vorba de minerii de la Crucea și Botușana, ultimele mine de uraniu care mai funcționează în România – și care  se vor închide în cel mai scurt timp.

  ”Compania Națională a Uraniului a depus deja documentația la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava prin care a solicitat acordul de mediu pentru închiderea celor două exploatări”, transmite Europa FM,  care arată că ”Proiectul de închidere a minelor are o durată de 5 ani și prevede lucrări de conservare-ecologizare, dar și exploatarea până la epuizarea zăcământului”.

   Gabriel Farnaș, liderul Sindicatului Exploatare și Preparare Uraniu, spune că există ”tensiuni sociale în creștere”, pe fondul situației minerilor și a familiilor acestora, care ”trăiesc la limita subzistenței”, transmite sursa citată.

  Din păcate, Guvernul tratează cu indiferență problema lor, deși sindicaliștii au notificat Ministerul Energiei și Compania Națională a Uraniului, de la care ”au primit promisiuni că situația se va rezolva” – și care, evident, nu au fost respectate.

  Tagurile:
  Mineri

  Știrile Zilei