03:39 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  Proteste în România împotriva restricțiilor (41)
  17366140

  Acțiune surpriză a unui grup infiltrat printre manifestanții pașnici, jandarmii au fost atacați cu pietre și diverse obiecte contondente – atacul a fost prevăzut, cu câteva ore înainte, de Diana Șoșoacă în timpul protestului pașnic din Piața Victoriei

  BUCUREȘTI, 30 mart – Sputnik. Până în jurul orei 2 noaptea jandarmii și poliția au urmărit în zona Unirii din Capitală câteva zeci de tineri violenți, care au atacat brusc trupele de ordine.

  Atacul s-a produs în mod neașteptat, când o coloană de manifestanți se îndrepta spre Piața Unirii venind dinspre Universitate. Ca la un semnal, mai mulți tineri s-au desprins din grupul protestatarilor și au început să arunce cu bolovani în jandarmi și poliție.

  În mod evident, tinerii în cauză aveau obișnuința unor asemenea acțiuni, pentru că au dovedit o dexteritate ieșită din comun în a smulge bucăți din carosabil și bolovani din borduri. De asemenea, ei au aruncat și cu alte obiecte dure, cum ar fi semne de circulație. Huliganii au spart și câteva vitrine.

  Surprinși inițial, jandarmii s-au echipat în grabă cu căști și scuturi și au intervenit. Din păcate unul dintre jandarmi a fost serios rănit la cap, fiind lovit de un bolovan în plină față. Și alți jandarmi au fost loviți în altercații.

  A urmat o urmărire a huliganilor printre blocuri și prin parcul din fața magazinului Unirea. Au fost arestați mai mulți huligani, dar și unii protestatari, care au fost luați pe sus de jandarmi, chiar dacă nu fuseseră violenți. 

  Din mărturiile unora dintre cei prezenți, infiltrarea huliganilor printre protestatari s-a făcut mult mai devreme, fiind deci pregătită.

  • Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine la București, la proteste anti restricții COVID
   Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine la București, la proteste anti restricții COVID
   © Inquam Photos / GEORGE CALIN
  • Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine la București, la proteste anti restricții COVID
   Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine la București, la proteste anti restricții COVID
   GEORGE CALIN
  • Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine la protestele anti restricții COVID din București
   Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine la protestele anti restricții COVID din București
   © Inquam Photos / Bogdan Buda
  1 / 3
  © Inquam Photos / GEORGE CALIN
  Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine la București, la proteste anti restricții COVID

  Este de remarcat că Diana Șoșoacă a avut dreptate să prevină manifestanții pașnici din Piața Victoriei că printre ei sunt infiltrați provocatori, care vor ataca jandarmii.

  Spre surprinderea multora, senatoarea a strigat avertismentul minute în șir, cerând insistent protestatarilor să se delimiteze de persoanele care s-ar manifesta violent și să se retragă imediat dacă începe vreun conflict.   

  ”Dați-vă în spate dacă vedeți că încep violențe”, le-a strigat ea manifestanților. ”Atenția că avem instigatori. Nu suntem aici să ne încăierăm cu forțele de ordine, nu vrem să atacăm clădirea guvernului, noi respectăm legea!”.

  Ei iată că senatoarea a avut dreptate – fie pentru că a fost bine informată, fie că a anticipat corect ce se va întâmpla. Cert este că vigilența, prezența ei de spirit și insistența ei i-a salvat pe protestatari de neplăceri mari.  

  ”Felicitări tuturor manifestanților pentru drepturile omului, care au fost pașnici și nu au dat curs…”, a scris Diana Șoșoacă după miezul nopții, titrând semnificativ – ”Despre diversiunile și instigatorii guvernului”.

  Din cele spuse de protestatari, incidentele din această noapte nu i-au descurajat – vor continua protestele atenți la ceea ce se poate întâmpla.

  Iată, mai jos, imagini transmise de RTV de la incidentele din zona Unirii.

  Тема:
  Proteste în România împotriva restricțiilor (41)
  Tagurile:
  Altercații, Violenţe, București, Proteste, Diana Șoșoacă

  Știrile Zilei