19:08 11 Mai 2021
În direct
 • EUR21.51
 • USD17.82
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  78702

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că procesul de evaluare al dosarelor de pensie va dura un an și jumătate. Până acum au fost evaluate 220.000 de dosare de pensie.

  BUCUREȘTI, 31 mart – Sputnik. Vești bune de la ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan cu privire la dosarele de pensii. Demnitarul tocmai a anunțat că, până în prezent, un număr de 220.000 de dosare de pensie au fost evaluate până în prezent, însă procesul de evaluare va dura încă un an și jumătate.

  Ministrul Muncii a avansat termenul de un an şi jumătate până la finalizarea evaluării tuturor celor 5 milioane de pensii din sistemul public, scrie dcbusiness.ro.

  Turcan a explicat că, în momentul în care a devenit ministru al Muncii și Protecției Sociale, a întrebat ce trebuie făcut pentru majorarea pensiilor.

  Ministrul spune că, în primul rând, pentru a trece la o nouă formulă, aşa cum trebuia să se întâmple pentru acea majorare de 40%, era nevoie ca toate pensiile să fie evaluate pe baza tuturor indicatorilor, incluse într-un format electronic, pentru ca aplicându-li-se noua formulă să se ajungă la o recalculare şi majorare a pensiilor.

  În realitate, însă, situația nu este deloc așa simplă precum pare. Și aceasta deoarece cele 5 milioane de pensii din sistemul public sunt 250.000 - pentru cei care au lucrat în agricultură - într-un format letric, de dosar cu şină; 1,3 milioane de dosare într-un format electronic ”mai bunicel” şi restul într-un alt format electronic, care în momentul de faţă nu pot fi compatibilizate cu uşurinţă decât dacă se reface softul.

  Turcan a dat asigurări că s-a refăcut softul și că toate aceste date vor i introduse într-un format unitar.

  Demnitarul a explicat că, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost accesată deja o sumă importantă pentru îmbunătăţirea softului, dotarea cu aparatură în toate casele judeţene de pensii şi de asemenea pentru suplimentarea personalului pentru a finaliza acest proces într-un an, într-un an şi jumătate.

  Tematic

  Recalculare pensii 2021: explicațiile Ralucăi Turcan
  Turcan, anunț pentru pernisonarii ce primesc banii pe card
  Scandalul momentului - Turcan, prinsă în fapt! Prima reacție
  Tagurile:
  Raluca Turcan, Pensii

  Știrile Zilei