23:45 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  25706

  Astăzi, 5 aprilie 2021, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 58/2021, prin care este reglementat programul Kurzarbeit, care le dă posibilitatea angajatorilor să reducă timpul de lucru al salariaților cu până la 80%.

  BUCUREȘTI, 5 apr – Sputnik. Vești rele pentru români care se văd în situația în care programul lor de lucru să se reducă drastic, chiar cu 80 de procente.

  Și aceasta pentru că Legea nr. 58/2021, care reglementează programul Kurzarbeit, urmează să fie publicată astăzi în Monitorul Oficial.

  Potrivit acestei legi, angajatorii vor putea reduce, așa cum am precizată deja, timpul de lucru al salariaților – din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul individual de muncă. Se observă o schimbare majoră față de prezent, când timpul de muncă poate fi redus cu maxim 50%.

  Tot legat de reducerea timpului de muncă, noua lege prevede că, pentru ca angajatorul să ia această decizie, va fi necesar fie acordul organizației sindicale îndreptățite să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fie acordul reprezentanților salariaților, scrie dcbusiness.ro.

  Ce se întâmplă, însă, cu drepturile salariale în această situație/ Ei bine, situația drepturilor salariale aferente programului lucrat se comunică înainte de aplicarea măsurii cu cel puțin cinci zile.

  Există, însă, și o excepție: atunci când intervine o modificare a programului de lucru datorită creșterii activității - și e necesară fie suplimentarea personalului, fie înlocuirea unui salariat care nu poate munci, comunicarea respectivă va putea fi făcută cu cel puțin 24 de ore anterior aplicării măsurii.

  Potrivit parlamentarilor, modificarea va ajuta angajatorii care primesc comenzi ocazionale pe care sunt nevoiți să le onoreze într-un timp scurt.

  Aceasta nu este unica modificare importantă aplicabilă în cadrul programului Kurzarbeit. Vorbim, de asemenea, despre indemnizația suplimentară care, la momentul de față, este de 75% din diferența dintre salariul brut din contractul de muncă și salariul brut aferent programului redus. Pe viitor, această indemnizație va fi stabilită 75% din salariul brut aferent orelor de reducere a programului de lucru - indemnizație decontabilă la stat ulterior plății către salariat.

  Dacă bugetul le permite, angajatorii vor putea să suplimenteze suma. Banii nu vor fi decontați la stat.

  De asemenea, programul Kurzarbeit interzice angajările în perioada aplicării sale. Totuși, va apărea și o excepție, dictată tot de experiențele practice din ultimele luni. Se pot face angajări pentru a suplimenta lipsa de personal generată de plecări cum ar fi demisiile.

  Ce cuprinde lista actelor necesare decontării indemnizației Kurzarbeit: copia deciziei de reducere a timpului de muncă nu va mai fi semnată de salariat, ci doar se va face dovada aducerii la cunoștință în orice mod - poștă, e-mail etc., nu va mai fi nevoie de balanța lunară de verificare, așa cum se cere acum, ci de o declarație pe propria răspundere, va fi necesară o copie a acordului încheiat cu sindicatul sau reprezentanții salariaților pentru reducerea timpului de lucru.
  Facem precizarea că, după ce modificările aduse programului vor intra în vigoare, va fi nevoie inclusiv de modificarea normelor pentru aplicarea programului, prin Hotărâre de Guvern.

  Ideea programului Kurzarbeit este aceea ca, în cazul instituirii stării de urgență, alertă sau asediu, angajatorul și statul împart costurile salariale pentru a se evita concedierile.

  Tematic

  Marinari români răpiți de pirați în Golful Guineea
  Oficial din BNR vrea concedierea a 300.000 de români
  Cîțu își bate joc de români – cum explică schimbarea orei limită
  Tagurile:
  România

  Știrile Zilei