03:36 18 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.38
 • USD17.87
 • RUB0.23
 • RON4.34
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  273 0 0

  Vești bune pentru seniorii ale căror pensii au fost stabilite greșit din vina caselor de pensii: oamenii ar putea oricând să își exercite dreptul de a-și recupera sumele care li se cuvin. Cum se procedează.

  BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Pensionarii ”pârliți la bani” de casele de pensii pot cere acum să li se dea sumele care li se cuvin.

  Acest lucru este reglementat de o nouă inițiativă legislativă care stabilește că acest lucru va deveni imprescriptibil. Inițiativa legislativă a fost adoptată miercuri, 7 aprilie 2021, de către Camera Deputaților. Votul Senatului a fost unul de respingere, însă deputații au avut votul decisiv.

  Noua lege prevede ca, în cazul sumelor datorate cu titlu de pensie pe care vârstnicii nu și le-au permis din cauza unei erori, omisiuni ori mențiuni greșite a casei de pensii de care aparțin nu se mai aplică termenul general de prescripție de 3 ani. Acest lucru înseamnă că banii pot fi recuperați oricând, informează dcbusiness.ro.

  Această prescripție de 3 ani se menține, însă, în următoarele situații:

  ·sumele rezultate ca diferențe între sumele stabilite sau plătite și cele legal cuvenite, constatate ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie; 

  ·sumele rezultate, la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de Fisc, ca diferențe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei și cel ales de contribuabil în declarația individuală de asigurare, în cazul asiguraților care au depus declarația individuală de asigurare.

  Tematic

  Lovitură pentru pensionari: mai puțini bani de acum încolo
  Vești rele pentru pensionari: ce planuri are Guvernul
  Tichete pentru pensionari: când le pot primi
  Tagurile:
  Bani

  Știrile Zilei