03:28 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  24903

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că românii sunt plătiți diferit de la un județ la altul și că diferența de bani ar fi putut merge către susținerea unui loc de muncă în mediul privat sau în investiții.

  BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Scad sau nu salariile bugetarilor? Iată o întrebare la care a răspuns ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, care susține că memorandumul propus de instituția pe care o conduce nu este nici pe departe unul al sărăciei.

  Demnitarul susține că acel memorandum este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare.

  ”Este deci o discuție care se poartă în Guvern, la nivel de principii, și care urmărește să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar și inegalitățile nejustificate dintre salariați pe care chiar PSD le-a creat”, a scris, pe Facebook, Raluca Turcan.

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale a dat câteva exemple. Astfel, spune demnitarul, pentru aceeași funcție, aceeași pregătire, sunt acum salarii de bază diferite.

  Un consilier superior gradația 5 în administrația locală are salariul de bază 10 982 lei. Aceeași funcție - consilier superior gradația 5, în administrația centrală, are salariul de bază 8 982 lei. Diferența între acești doi oameni cu aceeași funcție, aceeași pregătire și care fac același lucru este de 2000 de lei în favoarea angajatului din administrația locală, a explicat ministrul.

  Potrivit Ralucăi Turcan, diferențe salariale există și între județe. Astfel, același consilier grad profesional superior (S) angajat într-un județ câștigă 9 775 Ron, iar în alt județ, exact aceeași funcție este plătită cu 5 492 Ron, cu peste 4 000 de lei mai puțin. 

  ”Banii aceștia în plus, pe care statul îi plătește diferit, repet - fără nici o logică -  puteau merge la susținerea unui loc de muncă din mediul privat sau la investiții. În schimb, statul produce discriminare între angajați, favorizând pe unul față de altul”, a mai transmis Raluca Turcan. 

  Demnitarul a subliniat că veniturile nu vor scădea și că acele salarii care au fost lăsate în urmă vor cunoaște o creștere. De asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și va fi în corelație cu eficiența instituțiilor, iar plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reașezarea unei bune părți a sporurilor în salariile de bază. 

  ”Sunt sporuri inventate, pentru a crește venitul,  nu pentru a recompensa o performanță sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activități”, a punctat Turcan.

  Demnitarul a explicat că se dorește ca sporurile să reflecte realitatea, nu să creeze inechitate sau să fie mincinoase și că nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii.

  Tematic

  Raluca Turcan a prezentat… gogoașa zilei – despre ”pensiile speciale”!
  Salarii 2021: Raluca Turcan, anunțul momentului
  Olguța revine - dă de pământ cu Raluca Turcan: ”Aberații nerușinate!”
  Tagurile:
  pierderi, Salarii, Raluca Turcan

  Știrile Zilei