13:23 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  2178151

  Prăbușirea avionului MIG 21 Lancer de astăzi se suprapune peste două evenimente importante pentru Armată, dar și pentru Buget.

  BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Așa cum am anunțat, un MIG 21 LanceR s-a prăbușit în județul Mureș. Pilotul s-a catapultat, iar un elicopter SMURD a intervenit prompt, în circa 15-20 minute.

  © AP Photo / Vadim Ghirda

  Avionul plecase de la Baza militară 71, Câmpia Turzii și, conform surselor mass media, a fost vorba de un ”zbor de antrenament” sau ”de instrucție”.

  Important - în cursul zilei, în județul Mureș s-a semnalat grindină, chiar una consistentă, s-au format nori cu dezvoltare verticală.

  Ei bine, chiar într-o asemenea zi și-au găsit să facă zborul de antrenament.

  O comisie a fost creată imediat de MApN – și va ancheta prăbușire avionului. Ce va găsi Comisia? Sincer, nu cred că se va găsi o problemă/defecțiune tehnică.

  Spun asta pentru că e greu de crezut că nu s-au făcut toate verificările tehnice, cu maximă atenție - în condițiile în care suntem într-o perioadă tensionată în apropierea României (mai ales că pentru avioane distanțele sunt mult mai mici!), dar și  în care se derulează și un mare exercițiu militar.

  În schimb…

  Imediat propaganda NATO a reacționat: trebuie mai mulți bani pentru înzestrare! Iată ce scrie principalul propagandist NATO, Radu Tudor: ”Sănătate pilotului și respect Forțelor Aeriene Române pentru curajul de care dau dovadă zilnic”.

  ”Politicienii care nu alocă fonduri suficiente pentru înzestrarea militară sunt responsabili de astfel de evenimente, generate în mare măsura de tehnica învechită”.

  Și, ce să vezi, coincidență! Azi, la Parlament, Comisiile de Apărare discută ”solicitarea MApN privind obținerea aprobării prealabile pentru începerea procedurilor de atribuire a contractelor în 10 programe de înzestrare a Armatei”.

  Informația de dată de publicația de specialitate ”Umbrela strategică”  și se referă șa programele care vor fi inițiate începând cu 2021 și a căror valoare depășește 100 de milioane de euro.

  ”Programele vor începe ”în următorii ani”, în funcție de posibilitățile de finanțare/ bugetare”, subliniază sursa citată, arătând că, atenție – ”Valorile contractelor de achiziții sunt estimative, (…) valorile reale ale contractelor pot varia în funcție de tipul de achiziție, durata, condițiile impuse și momentul executării”.

  Deci, Parlamentul aprobă de principiu, oarecum în alb ca sumă, iar valoarea finală poate varia, după cum decide MApN.

  Publicația atrage atenția - ”Cele 10 programe, nominalizate în anexa de două file de la memorandum sunt clasificate ”secret de serviciu””.

  Tot marți are loc o ședință comună a Comisiilor de Apărare ale celor două Camere… ”cu o ordine de zi care nu este publică”.

  Coincidențe?... Probabil. Dar ce bine a picat avionul… vorba lui Radu Tudor, să le atragă atenția politicienilor că ”nu alocă fonduri suficiente pentru înzestrarea militară” și că ”sunt responsabili de astfel de evenimente”.

  ***

  Amintim că anterior Rusia a fost împotriva modernizării avioanelor MIG-21 din România.

  Producătorii ruși de arme au declarat în mai multe rânduri, pe parcursul ultimilor 20 de ani, că se opun modernizării neautorizate a tehnicii militare rusești de către țările terțe, fără participarea sau acordul dezvoltatorilor ruși.

  Rosoboronexport a menționat anterior că repararea și modernizarea armelor și echipamentelor militare rusești, fără coordonare cu dezvoltatorii și producătorii săi direcți, are adesea consecințe negative, inclusiv până la pierderile umane.

  În România, aeronavele de luptă MIG-21 au fost modernizate de compania israeliană Elbit și au primit numele Lancer. Ulterior au fost înregistrate mai multe accidente ale avioanelor din această serie, soldate cu moartea sau rănirea piloților.

  "Partea rusă nu a participat la modernizare și nu poate fi trasă la răspundere pentru accidente", a subliniat Rosoboronexport. „Drept urmare, tehnica militară rusească sunt discreditate în străinătate, iar partea rusă suportă costuri morale pentru calculele greșite ale altora”, au precizat responsabili din cadrul instituției menționate.

  Tematic

  Bombardierele rusești, escortate de MiG-urile românești deasupra Mării Negre
  Un MiG-31 a interceptat avioanele SUA și Norvegiei deasupra Mării Barents
  Avionul de luptă rusesc MiG-31, exerciţii militare în stratosferă – imagini impresionante
  Tagurile:
  Mureș, MIG 21

  Știrile Zilei