19:24 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  12010

  Reprezentanții Asociației Pro Consumatori au mers prin piețele și marile lanțuri de magazine unde au realizat o lisă cu prețurile de comercializare ale cărnii de miel. Cum se recunoaște carnea de miel proaspătă.

  BUCUREȘTI, 29 apr – Sputnik. Paștele se apropie cu pași repezi, iar gospodinele deja pregătesc listele de cumpărături de unde, evident, nu poate lipsi carnea de miel.

  Reprezentanții Asociației Pro Consumatori au mers prin piețe și prin marile lanțuri de magazine ca să vadă cât costă carnea de miel.

  Prețul cotletului de miel variază între 43,35 lei per kg până la 129,99 per kg, pulpa de miel de la 42,95 lei per kg până la 47,30 lei per kg, carcasa de miel de la 34,99 lei per kg până la 35,95 lei per kg, iar organele de miel pot fi găsite la prețuri cuprinse între 14,99 lei per kg până la 41,99 lei per kg.

  Ce trebuie să ştim despre carnea de miel

  Carnea de miel este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc - 100 g carne de miel conține 40% din doza zilnică recomandată de zinc, complexul de vitamine B, este hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.

  Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează cu ajutorul organelor de simţ: văz, miros și pipăit. Astfel, la aprecierea calităţii cărnii se verifică:

  aspectul cărnii: la carnea proaspătă suprafața este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă;
  culoarea cărnii: la suprafață este roz, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică regiunii anatomice;
  consistența cărnii: fermă și elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
  mirosul cărnii: plăcut, caracteristic speciei;
  culoarea și consistenţa grăsimii: albă și compactă;
  măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;
  tendoanele și articulațiile: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;


  bulionul - fiertura de carne după sedimentare: limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață, informează Asociația Pro Consumatori.
  Reprezentanții APC România recomandă consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire - fierbere, prăjire, frigere - să se diminueze foarte mult cantitatea de preparat rămasă pentru consum.

  Costel Stanciu, președinte APC, spune că, din păcate, comercianţii care vând sortimente de carne de miel în pieţele agroalimentare nu le oferă consumatorilor informaţii referitoare la data sacrificării animalului/data ambalării, data expirării, locul de provenienţă a mielului. De asemenea, există situaţii în care igiena este precară în spaţiile de vânzare  amplasate în pieţele agroalimentare.

  ”Consumatorii trebuie să cunoască faptul că termenul de valabilitate la carnea de miel neambalată este de 4 zile dacă se respectă lanţul de frig pe durata depozitării, temperatura de păstrare fiind cuprinsă în intervalul 0-4 grade Celsius. În cazul sortimentelor de carne de miel ambalate în vacuum/vid termenul de valabilitate variază între 12 zile și 30 de zile”, a explicat conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

  Tematic

  Cîțu, propuneri pentru CNSU: cum se va circula de Paște
  Suricați și saimiri, distracție cu ouăle de Paște
  Mersul trenurilor de Paște și de 1 Mai
  Tagurile:
  Paște

  Știrile Zilei