02:07 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  7410

  Codul Muncii prevede că salariații care primesc liber atât pentru Paștele Catolic, dar și pentru cel Ortodox trebuie s le recupereze ulterior pe cele care se dublează. Ce fac salariații care vin la muncă.

  BUCUREȘTI, 1 mai – Sputnik. Salariații care primesc liber atât pentru Paștele Catolic, dar și pentru cel Ortodox le vor recupera ulterior pe cele care se dublează, pe baza unui program stabilit de angajator.

  Dacă, însă, angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

  Această prevedere este cuprinsă în Codul Muncii și stabilește că zilele libere ”dublate” de Paște și de Rusalii trebuie recuperate. Dacă românii sunt, însă, nevoiți, prin natura meseriei, să lucreze în aceste zile, atunci angajatorul trebuie să îi recompenseze.

  Vorbim despre angajații care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

  În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază, scrie dcbusiness.ro.

  Însă, angajatorii care nu acordă timp liber în sărbătorile legale sau care nu recompensează munca în aceste zile vor fi sancționați. Ei riscă amenzi de mii de lei de la inspectorii muncii.

  Tematic

  Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog
  Cazuri COVID în România pe 1 mai, cu o zi înainte de Paște
  Miros de cozonac și pască în Moldova: Cum se pregătesc gospodinele de Paște

  Știrile Zilei