17:55 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  18205

  Implicat în povestea certificatelor verzi digitale pentru călătoriile din interiorul Uniunii Europene, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis precizări despre.

  BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Acum puțin timp, STS a transmis un comunicat în care arată că discutatele Certificate digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, ”vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS”).

  Într-un comunicat, STS arată că soluția tehnică dezvoltată de instituție va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE ”pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”.

  Iată satele esențiale:

  -Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.

  -Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

  -Certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit. într-un comunicat de presă.

  -Soluția tehnică va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

  -Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor.

  -Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

  În comunicat se arată că specialiștii STS au realizat ”o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora„.

  Important – și la nivelul UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European şi a Consiliului privind ”un cadru pentru emiterea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19”.

  Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021, arată STS

  În această lună are loc testarea de interconectare între țările membre UE și ”gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai a.c”.

  În acest sens, STS arată că a transmis, în data de 6 mai a.c., către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. ”Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre”, se arată în Comunicatul transmis de Biroul de Presă al STS.

  Tagurile:
  Certificat, Serviciul de Telecomunicații Speciale

  Știrile Zilei