06:53 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  46131

  Nu se putea altfel, din păcate – viața omului este scurtă, chiar atunci când e vorba de genii; din fericire, operele acestora sunt nepieritoare.

  BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Marea scriitoare Ileana Vulpescu ar fi împlinit, peste câteva zile, pe 21 mai, 89 de ani. Destinul a făcut însă ca, anul acesta, să fie din nou alături de soțul ei, inegalabilul Romulus Vulpescu.

  Lumânări
  © Sputnik / Евгений Панасенко

  De fapt, amândoi au fost o pereche de oameni fără egal, pentru toți cei care i-au cunoscut – și mai ales care i-au citit.

  Ileana Vulpescu rămâne însă în inima a generații de români ca autoarea romanului care le-a schimbat viața. Generația mea a spus asta, ca și cei de după mine, citind geniala „Arta conversației”.

  O carte fenomen, apărută în 1980, la finalul uneia dintre cele mai frumoase perioade din istoria românilor. O carte care nu a fost singulară, ci face parte dintr-o operă de excepție, cu romane și multe alte scrieri – dar și cu traduceri de excepție.

  Alături de soțul său, Romulus Vulpescu, poet, publicist și genial traducător, Ileana Vulpescu a lăsat românilor un adevărat tezaur de traduceri după mari scriitori ai lumii, adevărate opere de traducere corectă, de înțelegere a lucrărilor.

  Oameni cu o cultură vastă, Ileana și Romulus Vulpescu au fost patrioți, și-au iubit enorm țara – și și-au dedicat viața românilor, fiind printre cei mai buni prieteni ai regretatului Corneliu Vadim Tudor.

  Ileana Vulpescu a primit marele premiu ”Revista România Mare” la chiar prima ediție, în 1991, fiind decorată și de președintele Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”.

  Așa cum spuneam, o zi de doliu pentru România, dar și un prilej pentru a (re)deschide una dintre minunatele cărți ale Ilenei Vulpescu. Este cea mai luminoasă candelă pe care o putem aprinde în memoria marii scriitoare.

  Tagurile:
  Ileana Vulpescu, Doliu

  Știrile Zilei