04:15 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  14511

  Departamentul pentru Situații de Urgență informează că, în ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 7.00 și până astăzi, la acceași oră, evenimentele hidrometeorologice au produs pagube însemnate. În continuare sunt avertizări de vreme rea.

  BUCUREȘTI, 19 mai – Sputnik. Furtunile din ultimele 24 de ore a produs pagube însemnate la nivel național.

  Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență spun că, începând de ieri, 18 mai 2021, ora 7.00 și până astăzi, la aceeași oră, s-au înregistrat efecte în 25 de localități din 14 județe. Este vorba despre Argeș, Bihor, Brăila, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Teleorman și Timiș, precum și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 21 curți, 10 beciuri, 2 străzi, precum și pentru degajarea a 197 copaci de pe carosabil, 47 elemente de construcție, fiind avariate 74 de autoturisme.

  Totodată, în localitatea Cociuba Mică din județul Bihor, preventiv au fost evacuate/autoevacuate la rude 30 de persoane. La momentul informării, 24 dintre persoane s-au întors la locuințe, iar 6 rămân evacuate la rude.

  Traficul feroviar a fost temporar blocat pe magistrala CFR 300 București – Brașov pe raza loc. Florești din cauza unui copac căzut peste calea ferată.

  Traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN76/BH) și 1 drum comunal (DC 97/BH), și a fost temporar afectat pe 1 drum național (DN7/HD) și 3 drumuri județene (DJ 763, DJ 768B/BH și DJ 675/GJ), informează DSU.

  În județul Bihor, în localitatea Cociuba Mică s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte inundată și, preventiv au fost evacuate/autoevacuate la rude 30 de persoane care au locuințele dispuse în apropierea cursului de apă Crișul Pietros. La momentul informării 24 de persoane s-au întors la locuințe, iar 6 persoane, care locuiau într-un container modular ce a fost luat de ape, rămân evacuate la rude;

  Au fost trimise 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT, în contextul avertizărilor hidrometeorologice emise la nivelul a 5 județe - Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.

  Angajații Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră au intervenit pe toate sectoarele de drumuri naționale unde se înregistrează probleme cauzate de viituri sau vânt.

  Cod roșu de inundații în vestul României

  Partea de vest a României este în continuare amenințată de inundații, după ce, timp de câteva zile, apele revărsate au distrus zeci de case și au lăsat oamenii pe drumuri.

  În județele Cluj, Bihor și Arad este cod roșu hidrologic.

  Aproape de miezul nopții, Ministerul Mediului a anunțat că pe Crișul Repede se propagă o viitură uriașă. La Beiuș, cota apelor râului a ajuns la un nivel istoric de 466 de centimetri. Alte râuri din Maramureș, Satu Mare, Bihor, Arad, Caraș-Severin, Alba și Cluj sunt sub cod portocaliu de inundații, informează gds.ro.

  De asemenea, în județul Bihor sunt active mai multe coduri roșii și portocalii de inundații, iar cantitatea de apă căzută în ultimele zile a fost uriașă. Vorbim despre 140 de litri pe metru pătrat.

  Prin sistemul RO-ALERT, localnicii au primit mesaje în legătură cu pericolul iminent de inundații. În unele localități, de altfel, asemenea mesaje au fost trimise în interval de câteva ore.

  Pagubele sunt însemnate. Spre exemplu, în județul Alba, la Arieșeni, viitura a distrus piciorul unui pod și lăsat izolată o parte a localității. Mai mulți oameni au fost evacuați din cauza inundațiilor, inclusiv clienții unei pensiuni. Râul Arieș se află sub cod portocaliu pe parcursul întregii zile de miercuri, 19 mai 2021.

  Vremea rea continuă și în următoarele ore. Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de vijelie, valabilă pentru nouă județe din țară. Este vorba despre Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Buzău și Botoșani.

  Tagurile:
  Inundații, România, furtuni

  Știrile Zilei