17:54 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  19270

  Fostul ministru al Agriculturii a comentat informația potrivit căreia miercuri, 26 mai 2021, fermierii români vor organiza un marș de protest al tractoarelor în jurul Palatului Parlamentului. Fermierii acuză subfinanțarea cronică a sectorului agricol.

  BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. Miercuri, 26 mai 2021, Asociația Forța Fermierilor va organiza un marș de protest al tractoarelor în jurul Palatului Parlamentului.

  Tema acţiunii de protest va fi: ”Guvernanţilor, cu ce v-au greşit fermierii? Subfinanţare cronică: Agricultura, lovită din toate părţile!”, informează agerpres.ro.

  Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a comentat, pentru Agenția de Presă Sputnik, acest fapt.

  Petre Daea spune că fermierii nu ies la mitinguri, pentru că acetia, de regulă, stau în câmp, au grijă de teren, îngrijesc animalele, fac ceea ce este nevoie în agricultură.

  ”Dar ieșirea lor în stradă înseamnă că e o durere atât de mare încât nu mai pot suporta și cuțitul le-a ajuns la os. De aceea, trebuie să vedem acest protest ca o limită care s-a atins și că suferința în domeniu este atât de mare încât ea devine insuportabilă”, a explicat fostul ministru al Agriculturii.

  Acesta a subliniat că fermierii au alte suferințe, au alte preocupări și ”să mai aibă și grija acestei lipse de respect” manifestată de guvernanți față de fermieri este ”mult peste poate”.

  ”De aceea, eu îl consider ca un semnal al disperării și care trebuie luat în seamă, cântărit cu atenție și intervenit urgent în așa fel încât să putem, pe de o parte, calma pe acești fermieri dar, pe de altă parte, să contribuim împreună toți cei care – și în mod deosebit guvernanții care au răspundere statală – la rezolvarea problemelor grele pe care le are agricultura țării în folosul românilor și în folosul fiecăruia, șștiind că fiecare suntem beneficiari, prin consumul de hrană al muncii pe care o desfășoară acești valoroși fermieri ai țării”, a subliniat Petre Daea.

  Se poate interpreta ca o lipsă de interes a Guvernului față de producția locală, având în vedere că marile lanțuri de magazine sunt pline de fructe și legume aduse din alte părți ale lumii, spre exemplu – mere – Polonia, prune – Africa de Sud.

  Fostul ministru al Agriculturii este de părere că da, se poate interpreta oricum, numai că România și, în special fermierii nu au nevoie de interpretări. Ei au nevoie de sprijin.

  Lipsa de sprijin îi scoate pe fermieri în stradă, a adăugat fostul ministru al Agriculturii.

  În schimb, toată lumea are de suferit.

  ”Suferim pentru că, din nefericire, nu suntem atenți la cerințele lor și la situația pe care țara o are astăzi când, alături de factorii naturali care afectează, de regulă, producția agricolă, apare și lipsa de sprijin și de atenție a guvernanților față de acest sector”, a punctat Petre Daea.
  Tagurile:
  Protest, Fermieri, Petre Daea

  Știrile Zilei