00:09 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  18107

  STS a anunțat astăzi că testarea de interconectare cu grupul de la nivel european cu privire la certificatele Covid a fost realizată cu succes de România

  BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Biroul de presă al STS a anunțat astăzi referitor la certificatele digitale UE privind COVID că testarea de interconectare realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes.

  Potrivit anunțului oficial, sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

  Astfel, anunță STS, în cursul zilei de astăzi, potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

  STS mai anunță că pentru implementarea certificatelor digitale UE în țara noastră, serviciul a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european.

  ”În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România”, explică STS datele tehnice ale operațiunii.

  Potrivit comunicatului, certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

  Conform explicațiilor oficiale, după implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

  La fel ca și în alte state UE, certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită, explică STS. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

  În România (ca de altfel în toată UE), certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice.

  STS mai spune că următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

  Cum România urmează calendarul de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie, STS lăudându-se că specialiștii săi vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE.

  Tematic

  Șeful Asociației Europene a Turismului spune când ar putea fi introduse pașapoartele COVID
  Franța: pașaportul de vaccinare este obligatoriu la marile evenimente
  Croația, prima țară din UE care introduce pașaportul Covid
  Tagurile:
  Pașaport, Serviciul de Telecomunicații Speciale

  Știrile Zilei