15:33 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  306111

  Premierul României vine cu vești proaste pentru români și spune că în 15 ani nu va mai avea cine să plătească pensiile românilor. Ce soluție vede în această situație complicată.

  BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik. Românii care mai au ceva ani până la pensionare primesc vești rele de la premierul Florin Cîțu. Acesta a precizat că, în 15 ani, nu va mai avea cine să plătească pensiile românilor și că o soluție o reprezintă Legea Pensiilor, în scopul eliminării riscului de nesustenabilitate.

  Un avertisment similar vine și din partea ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, ce spune că sistemul de pensii va intra în colaps.

  Referitor la vârsta de pensionare, premierul Florin Cîțu a declarat că, în discuțiile cu oficialii europeni nu s-a ridicat această problemă.

  ”Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini”, a spus Cîțu.

  Premierul a subliniat că legea pensiilor este acum discutată de experți și că, din toate problemele existente, sustenabilitatea e una dintre ele.  

  Obiectivul este, însă, eliminarea acestui risc de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani de zile.

  De aceea, a adăugat Cîțu, s-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, nu doar de una singură.

  Potrivit șefului Executivului României, în 15 ani există un risc crescut pentru că atunci vor ieși foarte mulți oameni la pensie, iar cei care vor susține sistemul de pensii la acel moment vor fi foarte puțini.

  Cîțu a subliniat, de asemenea, că nu dorește să discute despre majorarea vârstei de pensionare, subliniind că sunt doar câteva țări în Uniunea Europeană unde s-a întâmplat acest lucru și ar vrea să studieze puțin.

  Tagurile:
  pensii, Florin Cîţu

  Știrile Zilei