18:59 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  596121

  O atitudine condamnabilă și absolut stupidă a unor extremiști se poate transforma un scandal internațional între România și Ungaria

  BUCUREȘTI, 6 iun – Sputnik. Ca și cum nu erau destule probleme în România, iată cătă un demers extremist, provocator și stupid totodată s-a petrecut în Covasna, la Sfântu Gheorghe.

  Grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului a fost profanat de persoane necunoscute, care au scris pe soclu cu vopsea de culoare albă TRIANON 1920 şi au pictat un steag roşu-alb-verde, evident al Ungariei.

  Profanarea a fost precedată de un alt demers greu de acceptat de români – deși era prevăzută o manifestație pentru omagierea semnării Tratatului de la Trianon, cu o oră înainte de manifestarea autorizată, circa 200 sute de persoane de etnie maghiară au comemorat ”dictatul” de la Trianon!

  A urmat manifestarea românilor, iar noapte de vineri spre sâmbătă monumentul Domnului Unirii a fost profanat!

  ”Probabil au lucrat noaptea, pe furiş, după manifestarea solemnă a românilor din centrul oraşului...asta e replica lor provocatoare!”, consideră preşedintele Asociaţiei ”Calea Neamului” din Braşov, Mihai Târnăveanul, cel care a organizat manifestarea de Ziua Trianonului. 

  Mihai Târnăveanul a solicitat organelor de anchetă ”să-i găsească pe făptaşi şi Primăriei să înlăture grabnic urmele jalnice ale profanarii”.

  La rândul său, IPJ Covasna a anunţat că a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

  ”Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită şi inscripţionată. Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc. Poliţiştii au întocmit un dosar penal şi continuă cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”, se arată în comunicatul IPJ Covasna.

  Problema este însă mai complicată decât o simplă ”distrugere”. Acțiunea de profanare s-a produs pe fondul unei Zile omagiale, stabilită prin lege. Ori, autoritățile locale nu au organizat manifestații de omagiere, așa cum prevede legea, în schimb au permis organizarea unei manifestații care neagă Tratatul omagiat!

  De asemenea, atitudinea anti-Trianon este susținută și de lideri ai minorității maghiare, care consideră Trianonul ”o mare tragedie a naţiunii maghiare”.

  Și, poate cel mai grav, în Covasna (ca în toată Transilvania, de altfel) sunt asociații finanțate de statul maghiar. Dacă se va stabili că membrii ai acestor asociații au făcut manifestația ilegală și chiar au comis profanarea? Scandalul internațional ar fi de proporții! În interesul cui?!

  Nu în ultimul rând, profanarea monumentului lui Mihai Viteazu este stupidă și dovedește incultură! Asta pentru că secuii din zona celor Trei Scaune au fost alături de Mihai Viteazu, unele dintre bătăliile sale - spre deosebire de nobilimea maghiară. Deci, profanarea marelui domnitor, alături de care secuii au luptat eroic, dovedește o mare prostie! 

  Cred că Mihail Târnăveanul definește cel mai corect cele petrecute: ”Noi le-am spus să lase frustrările deoparte! Unii n-au înțeles!”

  Tematic

  Mihai Viteazul și Horea, Cloşca şi Crişan, declarați ”martiri și eroi ai națiunii române”
  Ministrul Culturii, Daniel Breaz – vinovat în scandalul statuii lui Mihai Viteazu!
  Martirul Unirii, Mihai Viteazul, și legăturile sale cu Rusia

  Știrile Zilei