13:22 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  11430

  Comuna Ciugud, din județul Alba, dă lecții întregii țări și își lansează propria monedă virtuală. Aceasta se intitulează CIUGUban. Cum o pot valorifica oamenii locului și care este scopul pentru care a fost elaborată.

  BUCUREȘTI, 8 iun – Sputnik. Premieră în România: comuna Ciugud, din județul Alba, a intrat pe harta zonelor care dețin monede virtuale. Și aceasta pentru că tocmai i-a lansat propria monedă virtuală.

  Se numește CIUGUban, iar ea va fi utilizată în scopul recompensării cetățenilor, în special a copiilor, ce colectează selectiv și reciclează deșeurile – ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

  Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, informează digi24.ro.

  Aceste monede vor putea fi folosite în comunitate.

  Trebuie precizat, însă, că nu au valoare de criptomonedă, ele reprezentând numai o modalitate de recompensare a cetățenilor și, evident, de stimulare a reciclării și a colectării selective.

  Deoarce copiii sunt stimulați să colecteze și să selecteze, o asemenea stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, care este, de altfel, și prima școală smart din România.

  Stația a fost personalizată sub forma unui roboțel, numit simbolic ”Verzulică – roboțelul reciclator”.

  Copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale.

  În toamnă, o dată cu începerea noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali. Cu acești bani, copiii își vor putea finanța mici proiecte sau activități extrașcolare ori educaționale.

  Asemenea stații de reciclare vor fi montate și în alte zone din comună. În schimbul monedelor virtuale, cetățenii vor primi reduceri la magazinele sătești care vor intra în acest program.

  Se analizează și posibilitatea ca, pe viitor, aceste monede să poată fi folosite în schimbul anumitor reduceri de taxe și impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

  Tagurile:
  monedă

  Știrile Zilei