13:23 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Societate
  Sa primesc un link scurt
  13440

  Regia Nationala a Padurilor Romsilva a oferit explicații privind surparea unui perete al cascadei Bigăr din Caraș Severin, una din cele mai cunoscute cascade din Româniaю

  BUCUREȘTI, 8 iun – Sputnik. Un perete al cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18.15, din cauze naturale, informează Romsilva pe pagina sa de Facebook.

  Vedere nocturnă a cascadei din direcția Parcului național al cascadei Niagara, statul New York, SUA
  © Sputnik / Dmitriy Parshin

  Romsilva arată că această cascadă s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate.

  Pentru a pune capăt speculațiilor, Romsilva precizează că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă care în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat.

  De altfel, o cascadă de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani, iar în zona cascadei Bigăr există urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute în trecut, mai spune Romsilva.

  Cascada Bigăr, una dintre cele mai populare destinații turistice din zona Banatului, se afla în Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în Rezervația Naturală ”Izvorul Bigăr”, o zonă în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber, se mai spune în postarea instituției.

  Administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, pentru că o astfel de intervenție împiedică procesele naturale, precizează Romsilva.

  Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr, iar singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, se mai arată în mesajul Romsilva.

  Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a respins cu fermitate acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific ale unui ghid de turism, care a lansat în spațiul public informația cum că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr pentru păstrăvăria Valea Miniș, realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbușirea peretelui cascadei Bigăr. ”Cantitatea de apă care să favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie să fie una moderată pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuală micșorare a debitului de apă ar fi dus la surparea peretelui cascadei”, arată Romsilva.

  Tagurile:
  Cascada

  Știrile Zilei