Pe 23 iunie 2016 în Marea Britanie a avut loc un referendum cu privire la ieșirea țării din Uniunea Europeană. În luna martie 2017, Parlamentul britanic a adoptat legea cu privire la Brexit, care a fost semnată de regină.
Unul din subiectele principale constituie negocierea statutului cetățenilor UE din Marea Britanie, printre care și cel al cetățenilor români, dar și statutul cetățenilor britanici în Uniunea Europeană.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat astăzi cele trei tratate care vor reglementa relaţiile dintre UE și Marea Britane de la 1 ianuarie 2021
După 11 ore de discuţii, s-ar fi ajuns la un acord comercial post-Brexit între UE și Marea Britanie, relatează presa britanică, citând surse de pe Downing Street nr. 10.
Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat astăzi că este foarte probabil ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar la sfârşitul anului fără un acord
UE ia în calcul posibilitatea de a cere vize de la cetățenii britanici pentru șederi mai lungi de trei luni în spațiul european, anunțul fiind făcut însă de un oficial al Franței, țară supărată că Londra nu permite accesul pescarilor francezi în apele britanice
Măsurile introduse pentru a stopa răspândirea COVID-19 au afectat enorm economia globală, în special în Europa. Banca Angliei a avertizat anterior că Marea Britanie se îndrepta spre cea mai gravă recesiune din ultimii 300 de ani.
În timpul întrebărilor adresate lui Boris Johnson în parlamentul britanic, înainte de intrarea în vacanţa de vară, premierul britanic a respins sugestia cu privire la amestecul Rusiei în votul Regatului Unit privind aderarea la Uniunea Europeană.
Politica post-Brexit privind imigraţia, anunţată de ministrul britanic de Interne, Priti Patel, prevede că cetăţenii europeni vor putea fi expulzați pentru infracțiuni minore chiar dacă au permis de şedere sau s-au născut în Marea Britanie.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Bruxelles-ul trebuie să se pregătească pentru varianta ca negocierile comerciale cu Marea Britanie privind Brexit să eșueze, spunând că s-au făcut progrese „minime” cu Londra.
Până în prezent, au fost depuse deja peste 3,6 milioane de cereri și, potrivit cifrelor, mai mult de 3,3 milioane de persoane au obţinut statutul de rezident. Cât timp a mai rămas până când cetăţenii europeni mai pot depune solicitările.
O nouă rundă de negocieri între Londra şi Bruxelles privind relaţiile post-Brexit între Regatul Unit şi UE au arătat că discuțiile dintre cele două entități sunt în blocaj
În prezent, Uniunea Europeană și Marea Britanie continuă negocierile comerciale bilaterale post-Brexit, în contextul îngrijorărilor că negocierile ar putea ajunge iar într-un impas. Avertizarea Băncii Angliei.
Marea Britanie a prezentat astăzi un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană, afirmându-și independenţa economică şi politică.
Marea Britanie și Uniunea Europeană vor desfășura prima rundă de negocieri post-Brexit pentru un nou acord de parteneriat între 2 și 5 martie.
Guvernul britanic anunță astăzi un nou sistem de imigraţie bazat pe puncte care va fi utilizat post-Brexit, prin care sunt încurajate competențele în defavoarea lucrătorilor cu puține calificări
Noile legi privind imigraţia vor fi prezentate în această săptămână de ministrul de Interne Priti Patel. Acestea stabilesc care este suma pe care vor trebui să o câştige imigranţii pe an pentru a putea rămâne în Marea Britanie.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a atenționat că urmează negocieri tensionate între Uniunea Europeană şi Londra cu privire la relaţia post-Brexit
Într-o zonă din Londra, unde există o mare comunitate de români, au fost distribuite prin poştă mesaje xenofobe către proprietarii unor afaceri româneşti. La ce făceau referire mesajele.
Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunțat astăzi că Scoţia a început să aplice măsuri în sensul organizării unui referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, vorbeşte despre cât de grave vor fi consecinţele pentru Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii din bloc.
Cetățenii europeni au posibilitatea de a călători în orice stat membru fără viză și fără pașaport şi fără restricții pe piața muncii. Ce se va întâmpla cu românii care vor dori să meargă în Marea Britanie după Brexit şi după încheierea perioadei de tranziție.