Între 11-12 iulie la Bruxelles are loc o reuniune a statelor membre ale NATO.
Un summit al NATO care a reunit liderii a 29 de state membre a avut loc pe 11 şi 12 iulie curent la Bruxelles. În timp ce preşedinţii şi prim-miniştrii se întreţineau, soţiile/soţii acestora erau implicaţi în activităţi la fel importante.
Recentul summit NATO de două zile care a avut loc la Bruxelles, dedicat susținerii angajamentelor financiare militare, s-a încheiat, dar a lăsat unele probleme nerezolvate, în timp ce unele răspunsuri au dus doar la noi întrebări. Sputnik a rezumat rezultatele cheie ale summit-ului.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a explicat comportamentul straniu al lui Jean-Claude Juncker în timpul summitului NATO de la Bruxelles.
"Lumea arată în care arată, am ajuns unde am ajuns pentru că i-am lăsat să facă toate tâmpeniile posibile cu banii noștri și în numele nostru..."
"La ditamai summitul NATO, Junker e rupt realmente în gură", "Unde era Iohannis să-i fi împrumutat ochelarii? Dacă era Băse îl punea pe picioare cu varză acră".
Trump crede că ar putea scoate SUA din NATO fără a se consulta cu Congresul american, reiese dintr-o declarație a președintelui american făcută la conferința de presă susținută la Bruxelles.
România ar cheltui, în anii următori, pentru apărare o sumă totală de 10 miliarde de dolari, dacă va aplica recomandarea președintelui american.
Donald Trump speră că va deveni un prieten al lui Vladimir Putin, însă deocamdată, potrivit liderului american, cei doi lideri sunt „competitori”.
Întâlnirile premergătoare au fost brusc întrerupte de Germania, ofensată de atacurile incredibile ale președintelui american.
"Este primul președinte american care procedează în acest fel, este un personaj complet impredictibil", a declarat contrariat Radu Tudor.
Președintele român a anticipat o temă a discuției în discursul său de ieri. Iohannis are obligația de a aborda tema investițiilor SUA în industria militară a României
Trump a umplut de ridicolul meritat NATO - declarații aberante, cereri absurde, amenințări, șantaj, șarlatanie, circ penibil - acesta e, de fapt, NATO.
Demersul american seamănă cu măsurile de izolare luate de Europa și Japonia în 1917, culminând cu agresiunile militare, dar și cu boicotul și izolarea diplomatică.
S-a văzut din nou: țările UE puternice participă la eforturi suplimentare doar dacă au ceva de câștigat, în timp ce țări ca România acceptă orice dorește SUA.
Liderii celor două țări au abordat relațiile comerciale bilaterale și contribuțiile Germaniei la apărarea comună.
Dând o replică criticilor aduse de liderul de la Casa Albă, doamna cancelar a amintit de tinerețea pe care a petrecut-o ”într-o parte a Germaniei controlată de Uniunea Sovietică”.
Şeful statului a spus că obiectivul principal este întărirea, consolidarea posturii defensive a NATO, dar a precizat că, pentru România, asta înseamnă ceva „concret".
Anexarea Crimeei și alte probleme nu este un motiv de izolare al Rusiei, iar statele membre ale NATO nu văd nicio amenințare din partea Rusiei.
Klaus Iohannis nu va putea folosi telefonul mobil în timpul summitului NATO de la Bruxelles.
Deciziile în ceea ce privește realizarea proiectului Nord Stream -2 se află în afara competențelor NATO, a declarat secretarul general al Alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg.