15:29 22 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.47
 • USD16.99
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.60

  Un grup de extremiști au intrat brutal și au oprit un important Forum al minorităților - se discutau efectele unei legi ce pune în pericol identitatea românilor

  BUCUREȘTI, 22 nov — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Nu, nu este vorba doar de un incident separat, ci de o repetare a unui episod revoltător, petrecut atucni la Cernăuți, iar acum la Kiev.

  Pe scurt, pe 21 noeimbrie, o veritabilă trupă de asalt a pătruns în hotelul Hilton Kyiv din capitala Ucrainei, acolo unde avea loc Forumul Minorităților Naționale din Ucraina și au oprit desfășurarea lucrărilor.

  Motivul — indivizii, care se declarau naționaliști ucraineni, au spus că Forumul este ilegal! Cu o zi înainte, reprezentanți ai partidului de dreapta „Svoboda" au pichetat clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei cerând interzicerea desfășurării Forumului. Motivul invocat a fost organizarea Forumului de foști colaboratori ai regimului Ianukovici, din Partidul „Rozumna Sila" (Forța Deșteaptă).

  În fața acestei agresiuni, organizatorii au solicitat sprijinul poliției și al serviciilor de securitate — dar acestea nu au făcut nimic, dovedindu-se astfel complicitatea cu gruparea extremistă.

  Organizatorii forumului introduseseră pe ordinea de zi controversata Lege a Educației, inclusiv efectele pe care le produce asupra minorității românești din Ucraina.

  „Oaspeții din Polonia, Bulgaria, experții prezenți au criticat modul brutal de blocare a forumului, constatând că fiecare are dreptul la opinie, indiferent de apartenența etnică, națională, confesională și politică", transmite agenția română Bucpres din Cernăuți.

  Un incident asemănător a avut loc în martie 2017, chiar la Cernăuți, când masa rotundă „Apărarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina în contextul integrării europene" a fost sabotată, iar organizatorul a fost arestat de poliție la cererea "activiștilor civici" din Cernăuți, transmite sursa citată.

  "Până la începerea ședinței (mesei rotunde, n.n.), activiștii unor ONG-uri, care au declarat că au fost la Euromaidan, dar și au participat la luptele din Donbas, au încercat să-l rețină cu forța pe Oleg Havici, cunoscut analist politic, acuzându-l de separatism, colaborare cu politicienii ruși și destrămarea Ucrainei", transmite Bucpress.

  Ca și incidentul de ieri, cel din martie a avut loc într-un spațiu public (curtea hotelului „Bucovina"), în prezența autorităților locale, a reprezentanților OSCE, a presei și altor invitați străini.

  Acestea sunt acte de intimidare a minorităților și de îngrădire a drepturilor acestora — iar autoritățile române nu îndrăznesc să spună nimic.

  Tagurile:
  extremiști, intervenție, Minoritățile etnice, forum, Ucraina
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Mai multe materiale video

  Știrile Zilei