18:10 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73

  Primăria Baia Mare a semnat un acord cu Uniunea Rutenilor Subcarpatici, care presupune realizarea mai multor proiect de dezvoltare a relațiilor culturale și economice cu Federația Rusă.

  Primăria municipiului Baia Mare a semnat pe 18 iunie un acord de parteneriat cu Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România (URS) care presupune înființarea în oraș a unei grădinițe cu predare în limba rusă, anunță autoritățile locale într-un comunicat. E prima instituție din România în care copiii vor fi educați în această limbă.

  Parteneriatul a fost încheiat între primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, și preşedintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici (URS) din România, Mihai Lauruc. Un exemplat al documentului a fost expediat și ambasadei Federației Ruse de la București, cu care localitatea urmează să semneze acordul.

  Primăria Baia a dat startul construcției primei grădinițe rusești din România

  Autoritățile de la Baia Mare au anunțat astăzi că intenționează să semneze un contract pentru construcția unei grădinițe moderne cu predare în limba rusă, care va dispune de 180 de locuri, anunță site-ul administrației publice locale. Potrivit primarului localității, Cătălin Cherecheş, costul proiectului se ridică la 2 milioane de euro.

  "Foarte important este că în acest moment ne orientăm, gândindu-ne la ceea ce înseamnă viitor al Europei și viitor al lumii și tot ceea ce înseamnă dezvoltare economică și relații pe care trebuie să le avem consolidate pentru a putea să ne dezvoltăm și noi România, și noi Maramureșul cu comunitățile din zona Federației Ruse. Din această perspectivă, un filon educațional din această grădiniță va fi dedicat educării copiilor în limba rusă", a declarat primarul.

  Baia Mare va avea un "Deveselu cultural"

  Potrivit liderului URS, Mihai Lauruc, parteneriatul cu Baia Mare presupune dezvoltarea relațiilor cu Rusia și statele CSI. De asemenea, acesta a îndemnat românii să viziteze Rusia pentru a face cunoștință cu situația reală, dincolo de acea imagine pe care o prezintă instituțiile media.

  „Prin acest parteneriat sunt sigur că va avea numai de câștigat municipiul Baia Mare. Baia Mare va fi un fel de Deveselu cultural aici, în nordul țării, unde vom promova cultura rusă și, în Rusia, cultura românească. De asemenea, vom dezvolta relații economice cu Rusia, în special, și toate statele CSI. Mulțumim domnului primar Cătălin Cherecheș pentru curajul său de bărbat adevărat de care dă dovadă. Vă recomand să vizitați Rusia și să vă convingeți de fapt cum sunt rușii, cum este Rusia. Vreau ca dumneavoastră să vedeți cu ochii proprii și nu doar ce vedeți la televizor", a menționat Lauruc.

  Baia Mare vrea să dezvolte turismul cu ajutorul Rusiei

  Primarul Cătălin Chercheș speră că deschiderea spre Rusia va ajuta la atragerea investițiilor în sfera turismului din regiune și România. Potrivit lui, la nivelul UE cei mai mulţi bani aduşi din turism provin de la cetăţenii ruşii care merg în Europa. Turcia şi-a consolidat turismul, construind toată reţeaua de resort în mare majoritate pe bani din Federaţia Rusă.

  "Majoritatea investiţiilor din ultimii zece ani din Europa, din zona de turism — şi mă refer la hoteluri, resorturi, zone de agrement — sunt făcute de societăţi care au ca şi parteneri sau asociaţi şi proprietari oameni din Federaţia Rusă", a menționat edilul.

  Promovarea turismului în Federația Rusă, segmentul care a fost exploatat într-o măsură foarte mică, dar și în Republica Moldova, ar trebui să devină o prioritate în opinia primarului de Baia Mare.

  "În România, oamenii trebuie să înţeleagă că, aşa cum suntem noi şi cum avem dezvoltate la un nivel incipient condiţiile de turism şi infrastructură, pe primul loc sunt tot cetăţenii din Federaţia Rusă, dar şi turiştii din Republica Moldova care fac turism în România. Cu toţii ne dorim ca ţara noastră să fie promovată, obiectivele turistice să fie promovate, dar întreb: unde este promovată România în Federaţia Rusă, unde vedem că există o piaţă pentru aşa ceva? Nicăieri! Pentru zona noastră ar fi ideal să promovăm tot ce înseamnă infrastructură pentru turism, agroturism, silvoturism pentru a le face agreabile pentru cetăţeni care vin din această zonă", a declarat Cătălin Cherecheş.

  Potrivit primarului, în perspectivă se intenționează extinderea ariei de colaborare: un parteneriat între municipiul Baia Mare, zona mitropolitană, județul Maramureș, zona de nord-vest al României, Ardealul de nord, respectiv România și, de cealaltă parte, comunități, municipii și regiuni din Federația Rusă.

  "Este o chestiune pe care o așezăm în dorința noastră de a relaționa din perspectivă economică, educațională, socială, culturală și sportivă și din perspectiva administrațiilor locale și a experiențelor pe care le avem în dezvoltarea autorităților locale, așezarea politicilor de dezvoltare în acord cu prioritățile geo-politice și geo-strategice, a declarat primarul.

  În ceea ce privește zona economică, partea română este interesată de exploatarea modernă a resurselor naturale, importul de specialiști și tehnologie din Rusia în România.

  Тема:
  Relațiile româno-ruse (200)

  Tematic

  Atac la primarul de Baia Mare. Obtuzitatea provincialistă a rusofobiei românești
  Baia Mare vrea să apropie România de Rusia: consilierii locali au votat în unanimitate
  Fake report: Rusia a dirijat preoții români în protestele anti-fracking
  Zece mari români care au schimbat Rusia
  Entuziasmul tinerilor români i-a uimit pe organizatorii unui festival din Rusia
  Afaceriştii români, în misiune economică specială în Rusia: Transsiberian 2017
  O concluzie memorabilă a diplomaților români: "Noi facem Rusia Great Again"
  În Rusia vor fi reînhumați 594 de ostași români căzuți în război
  Tinerii români refuză să lupte într-un posibil război cu Rusia
  Fermierii români suferă din cauza războiului economic dintre UE și Rusia
  România importă gaze din Rusia și vrea să exporte în Ucraina
  România așteaptă girul lui Trump pentru a-și clarifica poziția față de Rusia?
  România își va dezvolta relațiile cu regiunea Astrahan din Rusia
  O sfântă din Rusia, prăznuită în premieră în România
  Liderul chinez trimite un emisar special în România, imediat după vizita în Rusia
  Directorul ”Automobile Dacia” din România, va deveni director al ”AvtoVAZ” din Rusia
  România vrea să coopereze strâns cu regiunea Tomsk din Rusia
  Ford va exporta către Europa și din Rusia, nu numai din România
  Tagurile:
  Parteneriat, turism, limba rusă, investiții, Grădiniță, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, Cătălin Cherecheş, Baia Mare, Rusia, România


  Mai multe materiale video

  Știrile Zilei