08:34 01 Iunie 2020
În direct
 • EUR19.61
 • USD17.61
 • RUB0.25
 • RON4.05
 • UAH0.66
  © Sputnik / Vladimir Polusatov / Maria Dimineț

  În instituțiile medicale din țară sunt aplicate tehnici moderne de diagnostic și tratament a maladiilor gastroenterologice și hepatice.

  CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik, Maria Dimineț. Bolile gastroenterologice și hepatice sunt diagnosticate și tratate modern și în Republica Moldova. Cazuri reușite de tratament au fost prezentate în cadrul Școlii de vară de Gastroenterologie și Hepatologie.

  ”Putem stabili cu precizie diagnosticul diferențial dintre mai multe patologii gastrointestinale și ale ficatului. Datorită metodelor endoscopice avansate, diagnosticăm în stadii precoce multe maladii ale tubului digestiv, pancreasului și ficatului”, ne-a relatat Eugen Tcaciuc, medic gastroenterolog.

  Tehnicile noi de diagnostic permit extragerea și analizarea fragmentelor de țesut din stomac, esofag și ficat. În acest mod, medicii reușesc să stabilească rapid și cu precizie diagnosticul.

  ”A fost prezentat și cazul unui copil diagnosticat în țară cu hiperlipazemie. Nu a fost necesar de a face o investigație medicală suplimentară în Bologna, Italia”, ne-a spus Angela Peltic, conferențiar universitar și medic gastrolog.  

  În cadrul școlii de vară, medicii gastroenterologi au fost instruiți să efectueze investigații ecografice.

  ”În premieră, instruim medicii gastroenterologi în domeniul ecografiei. Ca urmare, fiecare specialist va aplica această metodă în procesul de stabilire a diagnosticului”, a precizat Eugen Tcaciuc, medic gastroenterolog.

  În Republica Moldova a fost aplicat tratamentul modern al hepatitelor virale cronice, în 2017. Ca urmare, peste 18 mii de bolnavi de hepatita C au învins boala.

  Tagurile:
  Bolnavi, posibilități, medici


  Mai multe materiale video

  Știrile Zilei