07:32 25 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.85
 • RUB0.27
 • RON4.02
 • UAH0.73
  © Video : Sputnik / Ruptly

  Vladimir Putin a întreprins o vizită în Israel, unde a participat la evenimente comemorative cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Holocaustului.

  Evenimentul este dedicat împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz de către Armata Roșie. Liderul rus s-a întâlnit cu premierul și președintele Israelului, a participat de asemenea la ceremonia de deschidere a monumentului victimelor blocadei Leningradului din Ierusalim și a susținut un discurs la Forumul Mondial al Holocaustului.

  ”Fabricile morții, lagărele de concentrare au fost deservite nu numai de naziști, ci și de complicii lor în multe țări europene. În teritoriile ocupate ale Uniunii Sovietice, unde acești bandiți operau, au fost uciși cei mai mulți evrei. Deci, aproximativ 1,4 milioane de evrei au murit în Ucraina, 220 de mii de oameni au fost uciși în Lituania - asta, vă atrag atenție, dragi prieteni, este 95% din populația evreiască de dinainte de război din această țară. În Letonia - 77 de mii și așa mai departe. Doar câteva sute de evrei letoni au supraviețuit Holocaustului", a declarat Putin.

  În discursul său, Vladimir Putin a numit Holocaustul o tragedie comună a Rusiei și Israelului. De asemenea, președintele rus a amintit că este important să se prevină rescrierea istoriei.

  Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că ”nu trebuie să fie uitate nici pentru o clipă de sacrificiile, de ajutorul acordat de Uniunea Sovietică, de ostașii Armatei Roșii, comandanți acesteia care au ajutat să scăpăm de mașina nazistă a morții și care au salvat lumea de o tragedie cumplită”.

  Tematic

  China susține propunerea lui Putin privind convocarea membrilor permanenți ai CS al ONU
  Experții au comparat politica externă a lui Putin cu judoul
  ONU salută inițiativa lui Putin de a reuni cele cinci mari puteri
  Liderii lumii, prezenți în Israel la Forumul dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului
  Istoria Holocaustului, studiu obligatoriu în școlile românești?
  Săptămâna Memoriei: Programul evenimentelor dedicate comemorării victimelor Holocaustului
  Tagurile:
  Istoria Holocaustului, Vladimir Putin


  Mai multe materiale video

  Știrile Zilei