05:10 24 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.66
 • USD17.73
 • RUB0.29
 • RON4.11
 • UAH0.73
  SONDAJ
  Sa primesc un link scurt
  92092

  Pas decisiv făcut de organizațiile maghiare pentru definirea adevăratelor scopuri politice - obținerea diferitelor forme de autonomie a zonelor în care populația de etnie maghiară se găsește întrun număr semnificativ.

  "Autonomia înseamnă bunăstare, nu separare", a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR. "Obiectivele noastre nu încalcă drepturile românilor, dar știm, de asemenea, că eforturile noastre pot avea rezultat numai cu sprijinul majorității — propunem un parteneriat în acest sens și ne dorim să fim respectați", a mai declarat Kelemen.

  UDMR a semnat o rezoluție comună împreună cu radicalii Partidului Civic Maghiar și cu cei ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania "în vederea armonizării conceptelor noastre de autonomie".

  În fapt, Rezoluția atinge puncte foarte sensibile, dintre care menționăm:

  — autonomie regională pentru maghiarii din Ținutul Secuiesc
  — autonomie administrativă pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară
  — autonomie culturală pentru toți maghiarii din România.

  Deasemenea, Rezoluția menționează că "autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice„. Aceste ar trebui să aibă "competențe legislative și executive regionale în domeniul educației, culturii, informării, economiei, dar și domeniul funcționării propriului aparat de administrație publică".

  Totodată, statutul limbii maghiare în regiune "ar trebui să fie egal cu cel al limbii române", scriu autorii Rezoluției.

  Demersul acesta oficial apare într-un context complex — menționăm doar separatismul european și revizionismul grupurilor maghiare prilejuit de centenarul Trianonului.

  sondaj

  Considerați că Rezoluția autonomiei maghiarilor este un demers ILEGAL?
  • DA, Rezoluția autonomiei maghiarilor este ilegală
   90.0% (348)
  • NU, Rezoluția este un drept al organizațiilor maghiare, nu afectează România
   9.0% (35)
  • Nu știu
   1.0% (4)
  au votat: 30

  În aceste condiții, dar mai ales în baza Constituției care consfințește "statul național și unitar", în ontextul în care liderii principalelor partide s-au exprimat ferm împotriva ideilor autonomiste, afirmația semnatarilor Rezoluției "Obiectivele noastre nu încalcă drepturile românilor„ pare cel puțin fără acoperire.

  Practic, semnatarii se bazează nu pe lege, ci pe o interpretare a ei, care le-ar permite să facă asemenea demersuri. Într-un caz recent, Spania a considerat ilegale demersurile autonomiste ale Cataluniei și a trecut la măsuri concrete pentru respectarea Constituției.

  În acest context, se poate pune problema că demersul grupărilor maghiare este ILEGAL, deci autoritățile române ar trebui să ia măsuri ferme atât împotriva autorilor Rezoluției, cât și a demersului, ca atare.

  Sputnik România-Moldova vă invită să participați la un sondaj cu întrebarea: considerați că Rezoluția autonomiei maghiarilor este un demers ILEGAL?

  DA, Rezoluția autonomiei maghiarilor este ilegală

  NU, Rezoluția este un drept al organizațiilor maghiare, nu afectează România

  Nu știu

  Tematic

  Tupeu incredibil - Autonomia secuilor, chiar de Revoluția română!
  SONDAJ: Referendum pentru autonomia secuilor după modelul Cataloniei?
  S-a cerut la Târgu Mureș: "Autonomia altor părți din Transilvania"
  Tagurile:
  Ținutul secuiesc, Maghiari, rezoluție, autonomie, România


  Știrile Zilei